HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.10.2015.

Caritasov mjesečni Susret obitelji



Caritasov mjesečni Susret obitelji, održan 23. listopada u područnom uredu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Selskoj cesti 165 na zagrebačkoj Trešnjevci, okupio je tridesetak roditelja.

U prvom dijelu susreta održano je predavanje na temu »Prava i usluge Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i druga socijalna prava«, koje je održala soc. radnica Ana Juratovac, djelatnica Socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije - kroz koju je tijekom 2014. godine 13.380 osoba dobilo financijsku, materijalnu, stručnu i savjetodavnu pomoć.
 
»Korisnicima su izložena prava i usluge koje mogu ostvariti unutar CZN (ostvarivanje pomoći u namirnicama u okviru Socijalne košarice, pomoć u namještaju, pomoć trudnicama i novorođenčadi i dr.). Također su upoznati s novom podjelom pomoći u namirnicama koja se od prije nekoliko mjeseci provodi u suradnji s Crvenim križom na adresi Siget 18a, a koja pokriva istočni dio grada i Novi Zagreb. Također su upućeni na ostvarivanja novih prava unutar CZSS (pomoć u podmirivanju troškova električen energije) kao i ostalih prava koje bi možda mogli ostvariti ukoliko zadovoljavaju postavljene uvjete. Korisnicima je pružena mogućnost postavljanja pitanja vezano uz zadanu temu«, opisala je svoje izlaganje soc. radnica Ana Juratovac.
 
Socijalna služba Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koordinira pružanje pomoći putem izvaninstitucionalne skrbi. Osobnim razgovorom i/ili terenskim izvidom utvrđuje konkretne potrebe korisnika te u suradnji s nadležnim centrima za socijalnu skrb, župama i drugim institucijama, tražeći najprikladnija rješenja sukladno potrebama i mogućnostima. Najčešće je tražena pomoć u hrani, odjeći i obući, higijenskim potrepštinama, drvima za ogrjev, namještaju, ortopedskim pomagalima, građevinskom materijalu te novčana pomoć radi podmirivanja troškova režija, nabave lijekova koji nisu plaćeni preko HZZO-a, za troškove školovanja djece i sl. Osim toga, socijalna služba pruža i savjetodavnu pomoć te pomoć u organiziranju smještaja u različite ustanove unutar Caritasa i izvan njega.
 
Tijekom predavanja, za djecu mlađeg uzrasta bila je organizirana radionica, a poslije predavanja obiteljima je dijeljena pomoć u hrani - i do 40 kilograma jabuka, ovisno o broju članova obitelji - a dijeljena je i nova odjeća te slatkiši.
 
KONTAKT
 
Nevenka Blagojević
M - 098 98 40 591
E - nblagojevic@czn.hr
Ispišite stranicu: