Benedikt XVI.: Pravo nasljedovanje Krista je ljubav

27.12.2011.

 

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca 2011.

Draga braćo i sestre!

Danas, dan nakon svečane liturgije Rođenja Gospodnjeg, slavimo blagdan svetog Stjepana, đakona i prvomučenika Crkve. Povjesničar Euzebije Cezarejski naziva ga "savršenim mučenikom" (Die Kirchengeschichte V,2,5: GCS II,1, Lipsia 1903, 430), jer u Djelima Apostolskim piše: "Stjepan je pun milosti i snage činio velika čudesa i znamenja u narodu" (6, 8). Sveti Grgur Niški komentira: "Bio je častan čovjek pun Duha Svetoga: dobrotom svoje duše je izvršavao dužnost hraniti siromašne a slobodom riječi i snagom Duha Svetoga zatvarao usta neprijateljima istine" (Sermo in Sanctum Stephanum II: GNO X,1, Leiden 1990, 98).

Kao čovjek molitve i evangelizacije, Stjepan, čije ime znači "kruna", primio je od Boga dar mučeništva. Naime on "pun Duha Svetoga... ugleda slavu Božju" (Dj 7, 55) i dok su ga kamenovali molio je: "Gospodine Isuse, primi duh moj!" (Dj 7, 59). Zatim, pavši na koljena, molio je oproštenje za tužitelje: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!" (Dj 7, 60). Zato Istočna Crkva pjeva u himnima: "Kamenje postade stepenište kojim si se uspeo do neba... i ti radostan pristupi raspjevanom zboru anđela" (MHNAIA t. II, Rim 1889., 694.695).

Nakon naraštaja apostola, mučenici zauzimaju prvo mjesto u shvaćanju kršćanske zajednice. U vremenima najvećeg progona, njihovo hvala krijepi vjernike na njihovu trnovitom putu i hrabri one koji traže istinu da se obrate Gospodinu. Zato Crkva, po božanskoj uredbi, časti relikvije mučenika i časti ih kao "učitelje života", "žive svjedoke", "žive stupove", "šutljive glasnike" (Grgur Nazijanski, Oratio 43, 5: PG 36, 500 C).

Dragi prijatelji,

pravo nasljedovanje Krista je ljubav, koju su neki kršćanski pisci opisali kao "tajno mučeništvo". U vezi s tim Klement Aleksandrijski piše: "Oni koji provode u djelo zapovijedi Gospodnje daju za nj svjedočanstvo u svakom svom djelu, jer čine ono što on želi i vjerno zazivaju ime Gospodnje" (Stromatum IV, 7,43,4: SC 463, Pariz 2001., 130).

Kao u drevna vremena tako i danas iskreno prianjanje uz evanđelje može zahtijevati žrtvu života i mnogi kršćani u raznim dijelovima svijet su izloženi progonima i katkad mučeništvu. Ali, podsjeća nas Gospodin, "tko ustraje do svršetka, bit će spašen" (Mt 10, 22). Mariji Presvetoj, Kraljici mučenika, uputimo svoju molitvu da očuva neokrnjenom volju za dobrom, osobito prema onima koji ustaju protiv nas. Na poseban način povjerimo danas Božjem milosrđu đakone Crkve, da, prosvjetljeni primjerom svetog Stjepana, surađuju, prema vlastitom poslanju, u djelu evangelizacije (usp. Posin. apost. pob. Verbum Domini, 94).

 

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre! Sveti Božić budi u nama, na još snažniji način, molitvu Bogu da se zaustave ruke nasilnika, koje siju smrt te da u usvijetu uzmognu zavladati pravda i mir. No u našem svijetu i dalje se prolijeva krv nevinih. S dubokom sam žalošću primio vijest o atentatima koji su, i ove godine na dan Isusova rođenja, donijeli tugu i bol u nekim crkvama u Nigeriji.

Želim izraziti svoju iskrenu i prisnu blizinu kršćanskoj zajednici i svima koji su pogođeni tim apsurdnim činom i pozivam na molitvu Gospodinu za brojne žrtve. Apeliram da se složnim nastojanjem raznih društvenih sastavnica ponovno pronađu sigurnost i mir. U ovom času želim još jednom snažno ponoviti: nasilje je put koji vodi samo do boli, uništenja i smrti; poštivanje, pomirenje i ljubav jedini su put kojim se prispjeva do mira. (IKA)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr