Biskup Gorski predvodio proslavu župne svetkovine u Kuzmincu

27.9.2023.

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je procesiju i euharistijsko slavlje na župnu svetkovinu sv. Kuzme i Damjana, u utorak 26. rujna 2023. u Kuzmincu.


 
U Kuzminec su i ove godine hodočastili liječnici, ljekarnici, biokemičari i ostali djelatnici posvećeni medicini, članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, predvođeni predsjednikom prof. dr. sc. prim. Rokom Čivljakom.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Gorski svima je uputio riječi pozdrava, a župljanima i članovima HKLD-a čestitao je dan njihovih zagovornika i zaštitnika.

U homiliji se osvrnuo na Isusove riječi: „Bit ćete mi svjedoci.“ Istaknuo je okupljenima da vjeruju upravo zbog toga što su se našli u nizu tisuća osoba koje su od apostola do danas, svjedočile evanđelje i prenosile ga svojim potomcima.Naglasio je da evanđelje nisu samo riječi koje čitaju ili slušaju. To je osoba Isusa Krista. On je „Radosna vijest“, a sam za sebe kaže: „Ja sam istina.“ Prihvatiti dakle Isusa kao „Radosnu vijest“ znači prihvatiti Isusa uskrsnuloga i istinu u koju nas on uvodi. Prije svega Krist nas uvodi u istinu, u istinu o sebi kao o Bogu Spasitelju. Ta istina je čudesna po ljepoti i snazi. Tko tu istinu prizna i ispovijeda bit će spašen, prema Isusovim riječima: „Tko mene prizna pred ljudima, priznat ću i ja njega pred Ocem koji je na nebesima.“ Tako odnos prema Isusu Kristu postaje razdjelnica na kojoj se događa i donosi odluka za vječnost za Boga ili bez njega. Možemo sve znati o Isusu, možemo pročitati Sveto pismo, ali ako ga ne priznamo svojim Bogom i Spasiteljem, ako tu činjenicu javno ne posvjedočimo, onda naša vjera nije djelotvorna, nije spasonosna. Zato su nam sveti Kuzma i Damjan primjer da se nikada ne postidimo svoje vjere i da nikada ne uzmaknemo pred teškoćama – poručio je mons. Gorski.Misu su suslavili župnik Župe sv. Petra u Zagrebu i dekan Maksimirsko-trnjanskog dekanata preč. Josip Golubić, dekan ludbreškog dekanata preč. Ivan Žmegač, duhovnik zagrebačke podružnice HKLD-a fra Draženko Tomić, župnik Hrvatske župe sv. Nikole Tavelića u Winnipegu u Kanadi vlč. Marko Štefanec, župnik in solidum u Ludbregu vlč. Petar Mlakar, župnik u Oštricama vlč. Mihael Čavlek, župnik u Pribislavcu svećenik Dubrovačke biskupije don Mišo Pecotić, vikar župe Blato na Korčuli vlč. Mark Rac i kuzminečki župnik vlč. Igor Radašić.

Među ostalima sudjelovali su dopredsjednik dr.sc. Petar Bilić, tajnica mag. pharm. Andrea Koščec; dopredsjednik zagrebačke podružnice prim. Ivan Barišić, članice Suda časti mag. pharm. Mirjana Vrsalović i mag. pharm. Renata Glavina, mag. pharm. Vera Pean i Jelena Sikirica Ćavar iz Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara, dr. med. Dražen Sačer iz koprivničke podružnice, dr. med. Lovro Mlakar iz varaždinske podružnice i prof. dr. Zora Zakanj iz Upravnog odbora HKLD-a.Na kraju mise domaći župnik Radašić zahvalio je biskupu za predslavljenje svečane mise. Zahvalio je i svim svećenicima koji su sudjelovali u slavlju, zboru medicinskih sestara „Lucerna“ koprivničke podružnice HKLD-a, te svima koji su pridonijeli organizaciji slavlja.

Nakon mise, biskup Gorski svećenici i hodočasnici ophodom oko oltara iskazali su štovanje izloženim relikvijama svetih mučenika Kuzme i Damjana.

IKA/Foto: Župa Kuzminec

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr