HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.12.2011.

Božićni susret predstavnika pokreta, udruga i zajednica Zagrebačke nadbiskupije s kardinalom Bozanićem

U Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, u utorak 20. prosinca 2011. godine u 18 sati, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se s predstavnicima pokreta, udruga i zajednica koje djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije. Susretu je nazočio i pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić.

U ime nazočnih predstavnika pokreta, udruga i zajednica, Kardinalu je božićnu čestitku uputio biskupski vikar za laike prečasni gospodin dr. Tomislav Markić. U svom obraćanju se osvrnuo na neke važnije inicijative organiziranih skupina vjernika laika u Nadbiskupiji te zahvalio na podršci koju im pruža Nadbiskup.

Izrazio je radost jer se bliži početak Sinode u čijoj su pripremi pokreti i udruge dali svoj doprinos. "Radujemo se i zajedničkoj proslavi dana pokreta i udruga koji će biti uoči Duhova", rekao je dr. Markić te na kraju spomenuo i skorašnje ređenje trajnih đakona, istaknuvši kako u posljednje vrijeme interes za trajni đakonat dolazi od članova pokreta i udruga.

Zahvaljujući na pozdravima i čestitkama, Kardinal je istaknuo da aktivnosti članova pokreta, udruga i zajednica potvrđuje bogatstvo Crkve koja je iznutra toliko bogata raznim inicijativama, raznim nadahnućima Duha Svetoga.

"Pokreti, udruge, zajednice, svi ste vi, svi smo mi u Katoličkoj Crkvi koja se redovito okuplja. I nitko u našem gradu, našoj Nadbiskupiji redovito ne okuplja toliko ljudi koliko Crkva po našim crkvama, župama. To su područja vašeg posebnog djelovanja, vaših svjedočenja, područja vaše prisutnosti po karizmi koju nosite po karizmi utemeljitelja. Želio bih da vaša prisutnost bude još vidljivija i to u bazi, u našim župama. Prisutnost tolikih pokreta znak je bogatstva evanđelja. No, to je bogatstvo pravo samo onda kada povezuje, kad stvara zajedništvo. Stoga svaka zajednica, pokret treba ispitivati sebe baš tu, to je crkvenost, zajedništvo: koliko smo mi u službi izgradnje zajedništva naše Crkve" - rekao je kardinal Bozanić te istaknuo kako računa na pokrete, udruge i zajednice, na njihov angažman na razne načine u Sinodi.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Ispišite stranicu: