HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.12.2011.

Doprinos povezanosti obitelji i Crkve

Svečanost dodjele diploma o postignutoj spremi za trajni đakonat održana je u Zagrebu u srijedu 7. prosinca. Nakon dvogodišnje formacije drugom naraštaju trajnih đakona priznanja o postignutoj teološko-pastoralnoj spremi uručio je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U prigodnom govoru metropolit zagrebački čestitao je trajnim đakonima i njihovim obiteljima na odazivu. "Koliko zajedništvo bude jače, toliko će i služba biti djelotvornija", ustvrdio je kardinal Bozanić, podsjetivši kako je uloga trajnih đakona biti svojevrsna opomena nositeljima svećeničkoga reda kako bi se posvećivali u onome što im je dano, svatko na svom području. Trajne đakone zagrebački nadbiskup pozvao je da kao obiteljski katolički muževi utvrđuju i pruže doprinos u predlaganju onoga što Crkva može dati za obitelj.

Kandidatima se obratio i sisački biskup mons. Vlado Košić, koji je podsjetio kako je prvotna zadaća trajnih đakona duhovne naravi, ohrabrujući ih da budu ljudi vjere u ovom vremenu koje često nije sklono vjernicima i porukama Crkve. Naglasio je i kako je kršćanska svijest odupirati se medijskom teroru kako bi se lakše razgraničila pljeva u ponudi suvremenog svijeta. Podsjetio je i kako se zadaća trajnih đakona ne može promatrati kroz prizmu zaposlenja unutar Katoličke Crkve.

Kratko predavanje održao je domaćin, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i voditelj formacije trajnih đakona dr. Tomislav Markić koji je podsjetio na zadane uvjete, dvogodišnji studij i obveze koje su kandidati od ožujka 2009. morali svakodnevno ispunjavati. Između ostalog, trebalo je pokazati znanje iz područja pastorala, liturgije i crkvenog prava te pisati dnevnik župnog pastoralnog praktikuma.

Nazočnima su se obratili ekonom Zagrebačke nadbiskupije mons. Ivan Hren, koji je kandidatima govorio o župnim financijama, te župnik i mentor Antun Vukmanić, s naglaskom na župna očekivanja od budućih trajnih đakona.

Diplome su primili Božidar Hadaš, Đuro Matić, Slavko Milaković, Ilija Nikolić, Ratko Podvorac, Samson Štibohar, Božo Šutalo i Berislav Vrljić iz Zagrebačke nadbiskupije, Miljenko Flajs iz Varaždinske te Milan-Daniel Jurić, Željko Kovačević i Vjekoslav Uvalić iz Sisačke biskupije. Ivo Pejić iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, primio je uvjerenje o završenom formacijskom programu dok se unutar njegove biskupije ponovno ne uvede trajni đakonat.

U ime diplomanata zahvalio je Božidar Hadaš, dok su u glazbenom dijelu programa nastupila djeca kandidata - Marija i Jurica Nikolić izveli su "Padaj s neba", Sunčica Hadaš Bachovu skladbu "Anglaise", a komorni sastav iz Glazbene škole Pavla Markovca "Andante i rondo za dvije flaute i klavir". (tš, gk, bč)

 

Ispišite stranicu: