HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.12.2011.

Kardinal Bozanić: Budimo novi misionari evanđelja

Župa Bezgrešnoga Srca Marijina na zagrebačkome Jordanovcu svečano je u četvrtak 8. prosinca na svetkovinu Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije proslavila svoj zlatni jubilej - 50. obljetnicu postojanja. Zahvalno je euharistijsko slavlje, zajedno s tridesetak redovničkih i dijecezanskih svećenika, predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Na početku misnoga slavlja, u kojemu su sudjelovali brojni župljani i njihovi gosti, župnik domaćin o. Blaženko Nikolić uputio je riječi pozdrava i dobrodošlice podsjetivši na pola stoljeća života župne zajednice koju je na 1961. godine osnovao kardinal Franjo Šeper povjerivši je na upravljanje isusovcima. "Pedesetogodišnju povijest župe, više negoli promjene generacija, obilježile su društveno-političke promjene, pa tako i život zajednice od skrovitosti u skučenim prostorima negdašnje male kapele sv. Josipa do slobodnog ispovijedanja i slavljenja Boga u novim prostorima primjerenim tako velikoj zajednici kao što je ova naša", kazao je o. Nikolić.

Govoreći u homiliji o svetkovini Bezgrešne i tumačeći liturgijska čitanja kardinal Bozanić istaknuo je da riječ Božja s jedne strane predstavlja stvarnost svijeta i čovjeka, govoreći o pitanju misterija zla, a s druge strane "u svetom evanđelju susrećemo danas Blaženu Djevicu Mariju koja je primjer odanosti prema Bogu". "I kad nas pritišće zlo i kad smo u napasti i kad osjećamo da zlo razara nas i sredinu u kojoj živimo tada se utecimo njoj koja je čista, koja nas razumije, koja je spremna pomoći. Utecimo se njoj koja nas vodi do onoga koji je već na početku Biblije bio obećan, a to je onaj koji satire zlo na svijetu, kome pripada konačna pobjeda, to je njezin sin - Isus Krtist."

Zagrebački je nadbiskup istaknuo da upravo župna zajednica "naviješta pobjedu dobra, pobjedu Isusa Krista", te je poručio: "I u ovom vremenu tzv. globalizacije potrebno je i nama unutar naših zajednica upravo pokretati proces globalizacije dobra. Potrebno je govoriti o dobru koje se čini, koje se događa unutar naših zajednica da ne bismo bili pod pritiskom onog neprestanog govora o zlu, o crnim stvarima, o onome što razara čovjeka i njegov život". Osvrnuvši se na jubilej župe, naglasio je da današnje vrijeme traži od kršćana, od članova župne zajednice, da budu novi misionari evanđelja u sredini u kojoj žive.

Na kraju euharistijskoga slavlja, koje je pjesmom uveličao župni zbor pod ravnanjem Mislava Defara i uz orguljsku pratnju Hrvoja Žagmeštra, uime župljana riječi zahvale uputio je član župnoga pastoralnog vijeća Bernard Gršić. Župljani su kardinalu Bozaniću uručili i dar, monografiju o povijesti župe tiskanu u prigodi zlatnoga jubileja - obljetnice koja je različitim događanjima tijekom ove godine prožela život župne zajednice. (iu, gk)

Više pročitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 18. prosinca. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.

Ispišite stranicu: