Na susretu svećenika Zagorskog arhiđakonata predstavljene Izjave i odluke Druge sinode

14.3.2023.

Korizmeni susret svećenika Zagorskog arhiđakonata održao se u utorak 14. ožujka 2023. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, a na njemu su predstavljene Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Nakon molitve Srednjeg časa sve okupljene pozdravio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a na poseban način zagrebačkog nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutlešu.Nadbiskup Kutleša u pozdravu je istaknuo da je cilj svake sinode, pa tako i Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, povratak na Izvor, na "tvorničke postavke". Dodao je kako ova knjiga Izjava i odluka pomaže da se vratimo izvorima i da vidimo što je bitno; ona je "putokaz koji nam kazuje kako treba činiti kada nam stvari možda nisu jasne." Naglasio je kako se trenutno nalazi u fazi slušanja, koja je inače prva faza svake sinode, i unaprijed zahvalio svećenicima na suradnji, na svemu što su dosad činili za Nadbiskupiju i što će činiti u budućnosti.Kardinal Bozanić kazao je kako sinoda tek sada započinje: "Sada je pred nama zadatak da započnemo onako kako je to naznačila naša Druga sinoda." Dodao je kako je ovo naš novi početak jer svaki završetak postaje i početak. "Na nama je da crkvenost što više spoznamo i provodimo. U tom vidu je i nastojanje naše Druge sinode da budemo što vjerniji Crkvi u kojoj jesmo, u koju smo pozvani, koja nam je dana."

Knjigu Izjavu i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije predstavili su zagrebački pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski. Biskup Ivan Šaško govorio je o crkvenosti iz perspektive Crkve zagrebačke u hrvatskom društvu. Kazao je kako "odnos Crkve i kulture, znanosti, politike, gospodarstva još uvijek gledamo skoro isključivo kroz prizmu dijaloga, kao da se radi o neke dvije strane. U ovoj knjizi se nazire nešto drukčiji pristup, onaj koji ne isključuje dijalog, ali polazi od toga da su te stvarnosti u samoj Crkvi, jer Crkva bez njih ne može."

"Logika crkvenosti je drukčija. Ona je nutarnji razlog i pokretač. Tako ćemo danas imati i znanstvenika i umjetnika, i političara i gospodarstvenika, kao i športaša i medijskih djelatnika katolika, ali oni većinom ne djeluju s polazišta crkvenosti, nego s polazišta svojih struka, zanimanja, položaja u društvu. Zbog toga se istodobno čudimo nečemu čemu se zapravo ne bismo trebali čuditi: da ni nakon više od trideset godina nemamo formirane katolike u politici. Nije problem u njihovoj stručnosti i sposobnostima, nego u crkvenoj neformiranosti", istaknuo je biskup Šaško i dodao: "Da bi se dogodio pomak i promjena mentaliteta važno je stvarati nove prostore formiranja i življenja crkvenosti u tome predivnome, širokom području koje se niti može niti se treba previše definirati. Crkvenost pomaže da se gradi na crkvenim uporištima, na otajstvenosti, da se ne izgubimo u beskriterijskome relativizmu, a istodobno crkvenost nas čuva od ideološkoga zatvaranja i dokidanju dijaloga."

Biskup Mijo Gorski predstavio je knjigu Izjave i odluke Druge sinode ističući kako su odredbe i smjernice ove Sinode pastoralne. Velik naglasak stavljen je na župnu katehezu, istaknuo je biskup, i istaknuo kako je važno organizirati kateheze za sve dobne skupine, kako bi one prerasle u žive krugove župne zajednice. Također, podsjetio je na važnost priprave za sakramente kršćanske inicijacije.Biskup Gorski dodao je kako posebnu teškoću kod priprave sakramenata krštenja i svete potvrde predstavlja odabir kumova te je pozvao svećenike da ne odustaju od kanonskih propisa za kumstvo. Istaknuo je i nove zadaće Nadbiskupskog duhovnog stola s ciljem konkretne potpore župnom pastoralu. U tom vidu predviđeno je i osnivanje nadbiskupijskog pastoralnog vijeća.

Na kraju izlaganja biskup Gorski kazao je kako je sada potrebno odluke i zaključke pretvoriti u život, u praksu - dati slovu duh.

Preč. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, predstavio je svećenicima nastanak knjige Izjava i odluke, koje predstavljaju partikularno pravo "za život i djelovanje Zagrebačke nadbiskupije u budućnosti." Preč. Barić podsjetio je na predsinodske rasprave koje su prethodile sinodskim zasjedanjima 2016. - 2018. godine. Nakon sinodskih zasjedanja formirana je Radna skupina koja je priredila tekst završnog dokumenta Izjava i odluka. Na kraju izlaganja preč. Barić poručio je da ovaj dokument bude djelo našega života i "kvasac koji će pridonijeti napretku Zagrebačke nadbiskupije i hrvatskog društva u cjelini."Na kraju izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su se svećenici posebno dotaknuli slavlja sakramenta, kumstva i kršćanskih sprovoda.Svećenicima je po završetku susreta darovana knjiga Izjave i odluke Druge sinode zagrebačke nadbiskupije, kao i Spomen-medalja XXV. obljetnice nadbiskupske službe kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa metropolita zagrebačkoga. Tijekom ožujka na korizmenim susretima okupili su se svećenici svih arhiđakonata u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a nakon ovih susreta slijede susreti vjernika laika koji su bili članovi Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, redovnica te bogoslova, na kojima će također biti predstavljene Izjave i odluke.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr