Proslava 50. godišnjice braka u župi sv. Klare Djevice

29.12.2013.U subotu, 28. prosinca 2013. god. u 18:00 sati, u župnoj crkvi sv. Klare Djevice u Novom Zagrebu, bračni par Anto i Ljubica Samardžić euharistijskim su slavljem, na kojem su ministrirali i čitali njihovi unuci, proslavili 50 godina zajedničkog života u sakramentalnom braku.
 
Na početku sv. Mise vlč. Darko Pužin, domaći župnik, srdačno je pozdravio sve prisutne, a slavljenicima i njihovoj djeci, unucima, kumovima i prijateljima odao priznanje na svjedočanstvu vjerničkog života te posebno gospodinu Anti i gospođi Ljubici zahvalio što su odgojili obitelj po kojoj je blagoslovljena i naša župna zajednica.
 
Misna čitanja koja su odabrana za ovu prigodu vrlo lijepo su uokvirila sve misli i emocije kojima su i slavljenici i njihovi gosti željeli izraziti svoju radost i zahvalnost Bogu. U Božjoj svjetlosti hodili su od početka svoga braka, znajući da u Bogu tame nema nikakve i vjerujući da, ako će imati zajedništvo s njim, puno lakše će prebroditi sve poteškoće, živjet će u Istini i u starim danima moći će dati i svjedočanstvo života plodnog dobrim djelima i zahvalnost Gospodinu za sve primljene milosti.
 
U propovijedi se župnik Pužin posebno osvrnuo na pola stoljeća života supružnika Samardžić, istaknuvši da je najveći razlog ovoga slavlja Bog, Otac Svjetla i Izvor svakoga Dobra. Kao što je Blažena Djevica Marija izrekla svoju hvalu Bogu hvalospjevom «Veliča», tako i Crkva već stoljećima izriče zahvalnost Stvoritelju. U svjetlu Duha Svetoga čovjek prepoznaje što mu Bog priprema na radost i spasenje i trebamo taj put prihvatiti i hrabro slijediti, kao što su to činili i Anto i Ljubica kada su mladenačkom svježinom započeli svoj zajednički put, tako i sada kada, bremeniti žrtvom života, doista mogu prinijeti kâd Gospodinu, koji će još dugo mirisati.

Uz Božju pomoć i ruke sklopljene u molitvi, međusobni razgovor, kompromis i podršku sve se može, kao što je rekao i gospodin Anto: «Trebalo je puno rada i pameti za podići djecu na noge, ali hvala Bogu uspjeli smo. Koliko još Bog da života, hvala Mu, samo nek' je zdravlja.»
 
Prije najsvečanijega dijela misnoga slavlja župnik je blagoslovio prstene koji su zlatnim slavljenicima cijeloga života podsjetnik na sakramentalnu milost sklopljene ženidbe i nježnost uzajamne ljubavi, a na kraju im je, pročitavši pritom prijevod teksta, uručio sliku Papinskoga blagoslova.
 
Lidija Miler
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr