Slavlje u zagrebačkoj župi Svete obitelji

30.12.2013.

Svečanim misnim slavljima na blagdan Svete obitelji, u nedjelju 29. prosinca, vjernici istoimene župe na zagrebačkoj Aveiji Marina Držića 31 (na Kanalu), proslavili su svoje godišnje župno proštenje. Svečano dopodnevno bogoslužje predvodio je mons. Tomislav Ivančić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkoga, u suslavlju sa mons. Zvonimirom Sekeljem i domaćim župnikom Ivicom Zlodijem.

Liturgijsko pjevanje uljepšali su mješoviti župni zbor "Marijan Mihelčić", nazvan po prvom i jednom od najzaslužnijih dugogodišnjih župnika, te zbor "Bijeli san".

U homiliji mons. Ivančić istaknuo je da današnja svetkovina želi primjer Svete nazaretske obitelji staviti kao uzor svim kršćanskim obiteljima: želi naglasiti važnost vjernosti Bogu i njegovoj volji, što predstavlja temelj svakoga sretnog obiteljskog života; istaknuti ljubav prema životu i spremnost na žrtvu u službi života; podsjetiti na ljepotu skladnoga odnosa između roditelja i djece te zajedničku sreću koja iz toga proizlazi. Ukazao je i na važnost obitelji, istaknuvši da Crkva posebnom brigom i ljubavlju prati suvremene obitelji te osjeća bitnost naviještanja evanđelja svima bez razlike.

Obitelj treba biti prva škola ljubavi, vjere i života; učenje prihvaćanja, praštanja i poštovanja drugih. Mons. Ivančić osudio je opasne nasrtaje na suvremenu obitelj, i izrazio je radost što je hrvatski Božji puk u nedavno održanom referendumu o braku i obitelji pokazao da poštuje i živi Božje i ljudske zakone.

Tijekom blagdana slavljene su četiri mise, sve su bile brojno posjećene, a predslavili su ih, jutarnju o. Dragan Majić, DI, vojni kapelan i župnik u župi Krista Kralja na zagrebačkom Trnju vlč. Domagoj Vuletić, a večernje o. Stjepan Fridl, DI, uz zbor mladih "Beatus".

Nakon mise bio je održan božićni koncert kao dar župljanima i svim ljudima dobre volje, a nastupili su župni zborovi "Marijan Mihelčić" i "Bijeli san". (IKA)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr