HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.12.2014.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

Novi broj Glasa Koncila, prvi u 2015. godini s nadnevkom nedjelje 4. siječnja, na naslovnici donosi prilog o slavlju Božića koji je širom Hrvatske proslavljen mirno, dostojanstveno, uz veliko sudjelovanje vjernika na polnoćkama i drugim božićnim euharistijskim slavljima, te u skrovitosti obiteljskih domova. Budući da je značajniji pečat Božiću 2014. dala cjelokupna društvena, osobito gospodarska situacija, njezini su izazovi našli odjeka i u božićnim propovijedima.

Istaknute su poruke iz propovijedi koju je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić izrekao na misi u zagrebačkoj prvostolnici, kada je - osvrnuvši se na teškoće s kojima se suočava hrvatsko društvo - uz ostalo poručio: "Žao mi je što to danas moram reći, no kako drukčije nego djelovanju ideologa razvaline pripisati ovo što se događa s hrvatskim gospodarstvom koje je do te mjere razrušeno da ga se sve više gleda kao nešto što je nekad bilo, a sada se samo broje i preprodaju preostale cigle iz njegove ruševine? Kako drukčije nego djelovanju ideologa razvaline pripisati povećanje popisa nezaposlenih, koji danomice raste? Kad se pak prikazuje smanjenje broja nezaposlenih, često je to na račun onih mladih ljudi koji su ponovno prisiljeni tražiti kruh u tuđini."

U komentaru se glavni urednik mons. Ivan Miklenić osvrće na predsjedničke izbore, te između ostaloga piše: "Pozornost i analizu zaslužuju riječi izrečene u obraćanju javnosti nakon objave rezultata: 'Previše je krvi proliveno za Hrvatsku i previše je branitelja stradalo da bismo Hrvatsku predali onima koji je ne zaslužuju.' Tim riječima pobjednik prvoga kruga priznao je da je zapravo Hrvatsku 'imao', da je Hrvatska bila samo sredstvo kojim je dokazivao svoju osobnu važnost. Hrvatska pak za svakoga časnoga političara nikada nije niti smije biti sredstvo, već je svetinja kojoj se služi."

Glas Koncila donosi vijest o pohodu kardinala Bozanića hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve kategorije koji se ostvario na badnje jutro u njihovu šatoru na Savskoj cesti u Zagrebu, te raniji dolazak u šator djelatnika i studenata zagrebačkoga Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta.

U inozemnim je vijestima izdvojena Papina poruka za Svjetski dan mira u kojoj jasno poziva na kršćansku ljubav motom: "Ne više robovi, nego braća". Objavljeno je i izvješće o govoru koji je papa Franjo održao članovima Rimske kurije na predbožićnome primanju.

Kroz intervju akademska slikarica iz Južne Koreje Ji Suk Baek (Jessy Tomas) govori o svojim iskustvima i promišljanju o Bogu i umjetnosti u službi mira i dostojanstva čovjeka, te između ostaloga ističe da politički sustav i društvo bez Boga ne mogu opstati.

U rubrici "Zapažanja" poziv je na očuvanje nade i vjere da se sve crne prognoze ne će ostvariti. Hrvatska je imala i težih vremena, iz kojih je izišla brojnija i bogatija stanovništvom, pa ponešto treba naučiti i iz toga.

Reportaža je iz Obrovca, iz župe sv. Josipa, mjesta koje ima velike potencijale ali nisu iskorišteni. U novoj rubrici koja je posvećena Godini posvećenoga života progovara redovnica s. Mara Matanović. Mladi pišu o mudrosti Triju kraljeva i kako po njihovu modelu svatko danas može biti zvijezda. Poseban pregled u 2014. godini u životu i djelovanju Katoličke Crkve u Hrvatskoj donosi najvažnije događaje koji zaslužuju pamćenje.

Među brojnim je prilozima iz života Crkve i nastup redovnika i redovnica na manifestaciji "Advent u Zagrebu" koji je održan u samom središtu grada. (GK)

Ispišite stranicu: