Započela Godina obitelji u Župi sv. Josipa na Trešnjevci

30.12.2015.U nedjelju 27. prosinca 2015. započela je Godina obitelji u Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci. Godina je započela na blagdan Svete obitelji svečanom svetom misom koju je predvodio upravitelj župe Damir Ocvirk uz pratnju župnog vikara Ivana Vučaka i đakona Marinka Goleka.

Na misi je sudjelovao veliki broj obitelji s djecom, koje su svečano ušle u procesiji u crkvu noseći zastavu s otisnutim logom i geslom Godine obitelji.

U homiliji je župnik istaknuo kako je Godina obitelji smještena u kontekstu Izvanredne godine milosrđa, stoga je i uzeto geslo Milosrđe Božje – snaga obitelji.Otvorenju Godine obitelji prethodila je akcija župnog caritasa pod nazivom Obitelj za obitelj u kojoj je prikupljeno namirnica za 124 paketa pomoći najpotrebnijim obiteljima i pojedincima u župi.

Cilj ovoga razdoblja u župi je osnivanje obiteljske zajednice i pojačati svijest o važnosti obitelji kao svetišta života, kućne Crkve i temeljnog zajedništva Crkve i društva. Također se želi promicati važnost razumijevanja župe kao velike obitelji, sastavljene od različitih obitelji koje posjeduju darove i sposobnosti koje mogu ugraditi u život župne zajednice.

Na kraju mise, župnik je podijelio betlehemsko svjetlo, kao dar poslanja onima koji će se najviše brinuti o promicanju važnosti i svetosti bračnog i obiteljskog života. Svjetlo je predano voditeljima obiteljske zajednice bračnom paru Marku i Martini Salopek, voditeljici zbora Izvor Ivani Jelinčić, te župnim vjeroučiteljima Vlasti Fekeža i Krešimiru Matijeviću.Svečanost otvorenja Godine obitelji zaključena je predstavom Sito u režiji Petre Radin koja je kroz šest slika opisala različite teme i situacije obiteljskoga života. Najveća vrijednost ove predstave bile su obitelji iz župe koje su glumile u predstavi.

U predstavi su glumile obitelji Krizman, Čonč, Škvorčević, Jelinčić, Brzović i Magud te đakon Marinko Golek. Lijepo je spomenuti kako su iz ovih obitelji glumile i tri trudne majke. (IV)


 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr