Započeo 34. europski susret mladih u Berlinu

30.12.2011.

slika

Zajedničkom večernjom molitvom na berlinskom velesajmu započeo je u srijedu 28. prosinca 34. europski susret mladih koji svake godine ekumenska zajednica Taizé organizira pod geslom "Hodočašće pomirenja na Zemlji".

U prigodnom nagovoru prior Zajednice iz Taizea brat Alois istaknuo je kako se po prvi put jedan od europskih susreta održava u Berlinu. Stoga je zahvalio svima koji su srdačno primili sudionike, i to župama, obiteljima i pojedincima, a posebno onima koji nisu članovi Crkve ali su odlučili primiti mlade. Gostoprimstvo je jedan od velikih doprinosa u izgradnji mira, podsjetio je.

Govoreći o crtežu Djevice Marije s djetetom Isusom koji se nalazi u svakoj molitvenoj dvorani, brat Alois je rekao kako je taj crtež tijekom II. svjetskog rata načinio njemački vojnik u Staljingradu, i to na proslavu Badnjaka. Crtež nacrtan na poleđini vojne karte sada se nalazi u Berlinu, u Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, crkvi ostavljenoj u ruševinama kao podsjetnik na razdoblje nacizma.

"Je li taj vojnik – znamo da je bio vjernik, protestant – želio viknuti o svojoj žeđi za životom i mirom usred najgore tame rata? Ne znamo, no duboko smo dirnuti ovim crtežom, poznatim kao 'Staljingradska Madona'", rekao je brat Alois te podsjetio da je Berlin simbol za sve one koji, diljem svijeta, pokušavaju prijeći zidove razdvajanja kako bi širili povjerenje. Zidovi postoje ne samo između naroda i kontinenata, već su vrlo blizu nas, pa čak i u ljudskom srcu. Kako bismo srušili te zidove, ovih dana pokušavamo crpiti novu životnu snagu iz izvora povjerenja, rekao je, jer niti jedno ljudsko biće, nijedno društvo, ne može živjeti u izolaciji, bez povjerenja.

"Stoga je i ovaj susret prigoda tražiti načine otvaranja novih putova povjerenja, jer odabrati povjerenje ne znači okretati glavu od zla. Povjerenje nije naivno niti jednostavno; ono je rizik. Ne možemo preuzeti rizik vjerujući sami. Treba nam podrška drugih, kako bismo znali da smo prihvaćeni i voljeni. Tada možemo slobodnije donijeti važne odluke u svojim životima", rekao je brat Alois i sve pozvao da postanu svjesniji ljudske solidarnosti i da je što više ostvaruju.

Kad iskusimo solidarnost s drugima, koji su blizu ili daleko, kad iskusimo pripadnost jednih drugima, ovisnost jednih o drugima, naš život postaje smislen. U vremenu kada se mnogi pitaju "Što je pravi smisao mog života?" mi, braća naše Zajednice, želimo vam jasno reći: smisao se nalazi u solidarnosti s drugima, življenoj konkretnim djelima. Takva nam solidarnost omogućuje spaziti da postoji ljubav koja je iznad nas; vodi nas k vjeri u Božju ljubav za svakog čovjeka, poručio je mladima brat Alois. (ika / gk)

Kao i svake godine, mladima okupljenima u Berlinu pristigle su brojne poruke mnogih crkvenih i svjetskih uglednika. U ovogodišnjoj poruci Sveti Otac potiče mlade da "prodube izvore nade" i "u cijelome svijetu otvore nove putove povjerenja".

Povjerenje nije – stoji u Papinoj poruci – slijepa bezazlenost. Oslobađajući se od ropstva straha to vas povjerenje, stečeno u vjeri u Krista i u životu Njegova Duha u vašim srcima, čini dalekovidnijima i spremnijima odgovoriti na brojne izazove i teškoće s kojima se imaju sučeljavati današnji muškarci i žene.

Poruke su mladima uputili, među ostalima, i ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., ruski patrijarh Kiril, anglikanski nadbiskup Canterburya, glavni tajnik svjetskog luteranskog saveza Martin Junge, tajnik Ekumenskog vijeća Crkvi Olav Fyske Tveit, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr