Zavjetna spomen-svijeća hrvatskih katoličkih obitelji postavljena u bistričkom svetištu

31.12.2011.

slika

Na blagdan Svete Obitelji u petak 30. prosinca u Hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici svečano je postavljena Zavjetna spomen-svijeća hrvatskih katoličkih obitelji.

Obred paljenja i postavljanja svijeće koju je na Prvom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u lipnju ove godine blagoslovio papa Benedikt XVI. i misu na kojoj su, uz domaće vjernike, sudjelovale brojne obitelji iz čitave Hrvatske, predvodio je predsjednik Vijeća za obitelj Hrvatske biskupske konferencije krčki biskup mons. Valter Župan.

U uvodu u slavlje biskup Župan je naglasio da će svijeća, po odluci hrvatskih biskupa, stajati u bistričkom svetištu kako bi svakog hodočasnika podsjetila "da želimo uistinu shvatiti ono što nam je Sveti Otac preporučio i što nam je rekao i da želimo ostati vjerni svom savezu s Bogom, kakva god bila i kakva god nadošla vremena".

U propovijedi je biskup naglasio da je obitelj danas ugrožena. Iznio je svjedočanstvo glasovitog francuskog liječnika Jérômea Lejeunea, koji je posvjedočio da je na jednom susretu novinara u Parizu još davne 1974. godine jedna novinarka izjavila: "Mi hoćemo uništiti judeokršćansku civilizaciju, a da je uništimo, trebamo uništiti obitelji, a da uništimo obitelj, trebamo je napasti u njezinom najosjetljivijem elementu, u nerođenom djetetu. I zato: mi smo za pobačaj." Podsjetio je i na suvremeno nagnuće da se svaka kritika neprimjerenih ponašanja i stavova svrstava pod "govor mržnje" i pitao se dolazi li vrijeme kad se "lupežu neće smjeti reći da je lupež".

"Postalo je očito da se ne možemo oslanjati na neku ljudsku sigurnost, sigurnost koja dolazi od ljudi, čak ni od institucija, ili od bilo čega drugoga što bi bila tvorevina ljudi", rekao je predsjednik Vijeća za obitelj HBK-a.

"Možda nas Bog", istaknuo je, "providencijalno želi dovesti u situaciju da kažemo: gledaj, sve tvoje sigurnosti padaju jedna za drugom... Ne preostaje ništa drugo nego vjera u Boga."

Okupljenim vjernicima biskup je ponudio i tri velika uzora "izazivajuće vjere", vjere koja znade sve staviti u Božje ruke u situacijama koje su, ljudski gledano, bezizlazne. To su Marija, Abraham i Josip. No takve vjere nema bez molitve, slušanja Božje riječi i euharistije. Zato toliko naglašavamo euharistiju, nedjeljnu misu, rekao je krčki biskup.

Na početku slavlja zavjetna je svijeća u svečanoj procesiji unesena u bistričku baziliku. Obred je počeo Ispovješću vjere Hrvata katolika, koju su hrvatski biskupi stavili na srce hrvatskom katoličkom biću na proslavi Branimirove godine u Ninu 1979. godine. Potom je biskup Župan zapalio svijeću, nakon čega su okupljeni molili Litanije Svetoj Obitelji.

Na svijeći dominiraju dva simbola, Hrvatski zavjetni križ iz 1979. godine, koji podsjeća na spomenutu ispovijest vjere i na geslo "Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu", te zaštitni znak Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji kojemu je 5. lipnja predsjedao papa Benedikt XVI. Stoga je svijeća znak koji objedinjuje prošlost i sadašnjost te podsjeća na opredjeljenja za budućnost. (dag, gk)

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr