HR

Sinoda

Preminula članica Sinode dr. Biserka Baćani

Dr. Biserka Baćani, članica Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, doktorica znanosti iz područja oftalmologije, teologinja te istaknuta vjernica laikinja, preminula je u ponedjeljak, 24. svibnja 2021. u 70. godini života u Zagrebu, okrijepljena svetim sakramentima koje je primila po rukama sigetskog župnika fra Roberta Perišića.



Dr. Biserka Baćani rođena je 25. kolovoza 1952. u Bjelovaru gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, a studij medicine je završila u Zagrebu. Po završetku studija i stjecanja titule doktorice znanosti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, od 1979. godine pa do svoga umirovljenja krajem 2019. godine radila je u Klinici za očne bolesti KBC Sestre Milosrdnice, gdje je do umirovljenja bila voditeljica dječje oftalmologije i strabologije, a dio liječničke karijere radila je i kao dječji kirurg oftalmolog. Liječeći pacijente iz cijele Hrvatske i okolice, svoje znanje nesebično je dijelila mlađim naraštajima te je jednako bila omiljena među kolegama kao i među pacijentima. Uz medicinu završila je i teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a po odlasku u mirovinu upisala je logoterapiju. Do završetka studija ostao joj je još jedan semestar.

Dr. Baćani bila je članica franjevačkog Trećeg reda te aktivna župljanka zagrebačke župe Uzvišenja Sv. Križa u Sigetu. U župi je bila voditeljica katekumena, izvanredni djelitelj pričesti, članica župnog pastoralnog vijeća i liturgijska čitačica. Od studentskih dana bila je vezana uz franjevce na Kaptolu, a po preseljenju u Siget uz župu Uzvišenja Sv. Križa. Tu je nastavila duhovno rasti uz fra Jerka Fučaka za njegovog života. Ostavila je dubok trag izvan župe, ali prije svega u župi. Vjernici je pamte kao osobu iznimnog sebedarja. Djelovala je u župi unatoč teškoj bolesti koja ju je pratila više od pola njenog života. Nije se predavala, nego je stalno težila svjedočiti riječ Božju, biti tu za svakoga u potrebi.

Kao izabranu predstavnicu vjernika laika Novozagrebačkog dekanata zagrebački nadbiskup Josip Bozanić imenovao ju je članicom Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, u čijem je radu aktivno i odgovorno sudjelovala. Svojim je interventima na svakom sinodskom zasjedanju (2016.-2018.) dala velik doprinos promišljanjima o važnim temama crkvenog života, svjedočeći bogato iskustvo djelovanja u svojoj župnoj zajednici.

Vrijeme od Uskrsa do Duhova Biserka Baćani provela je u bolnici, nepokretna, sa svojom svjetiljkom poniznosti i predanja Isusu. Preminula je okrijepljena sakramentima koje je primila po rukama sigetskog župnika fra Roberta Perišića.

Tajništvo Sinode/IKA
Ispišite stranicu: