Hrvatsko katoličko sveučilište

Adresa: Ilica 242, 10000 Zagreb
Telefon: +385 1 3706 600
Faks: +385 1 3706 601
E-adresa: info@unicath.hr
Internetska adresa: www.unicath.hr
Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta: prof. dr. sc. Željko Tanjić

Hrvatsko katoličko sveučilište sa sjedištem u Zagrebu osnovano je 3. lipnja 2006. dekretom „Luce vera illuminata (Istinskom svjetlošću obasjana)“ kojeg je u ime osnivača – Zagrebačke nadbiskupije - potpisao nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

„Ovo Sveučilište potrebno je cijeloj, a posebno našoj Crkvi u hrvatskome narodu, radi rasta i razvijanja kršćanske kulture i ljudskog napretka. Uvjeren sam da će Hrvatsko katoličko sveučilište biti most susreta s drugim kulturama i civilizacijama“, piše u osnivačkom dekretu HKS-a.

Povjerenstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta – kojim predsjeda pomoćni zagrebački biskup dr. Ivan Šaško - okupilo je više od šezdesetak stručnjaka koji su pomagali u osmišljavanju studijskih programa, pa je u siječnju 2008. godine Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa predan zahtjev za izdavanje dopusnica za obavljanje sveučilišne djelatnosti i izvođenje studija psihologije, sociologije i povijesti.

Uz rad na programima i normativnim tekstovima sveučilišta, Povjerenstvo HKS-a je razradilo i osnovalo Zakladu Hrvatskog katoličkog sveučilišta kao jedan od izvora financiranja. I Vlada Republike Hrvatske pridonijela je ostvarenju ovog velikog projekta koji osigurava razvoj i donosi korist svim njezinim građanima.

Tako je u mjesecu lipnju 2006. godine potpisan ugovor o ustupanju vojarne „Kralj Tomislav“ na zagrebačkom Črnomercu za potrebe HKS-a, a krajem 2007. utvrđeno je da će Vlada financirati studijske programe za 40 diplomanata i postdiplomanata godišnje.

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr