Župe

Barilovićki Leskovac
Sv. Josip i Gospa Lurdska
Župnik:vlč. Tomislav Krajačić
Adresa:Barilovićki Leskovac, 47252 Barilović
Telefon:047 847 088
Fax:047 847 088
E-adresa:zupa.bleskovac@zg-nadbiskupija.hr

Barilovićki Leskovac stara je župa Dugoreško-mrežničkog dekanata posvećena sv. Josipu i Gospi Lurdskoj. Smještena je između dvije rijeke Korane i Mrežnice, nedaleko od Duge Rese. Graniči sa Župom sv. Petra, Duga Resa na sjeverozapadu, sa Župom sv. Vida, Ladvenjak na sjeveroistoku, sa Župom Presvetog Trojstva, Barilovićki Cerovac i Sisačkom biskupijom na jugu.

Ustanovljena je 1782. i posvećena sv. Josipu, zaručniku BDM. No poznata je po dugoj tradiciji čašćenja Gospe Lurdske. Godine 1958. konsekrirana je po tadašnjem zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Šeperu prigodom stote obljetnice ukazanja Gospe u Lurdu te je tom prigodom i dodan novi titul – Gospe Lurdske.Župna crkva je sagrađena u baroknom stilu. Njen prostor čini je jedna lađa sa tri bole. U crkvi postoje tri oltara od kojih glavni oltar, izgrađen 1910. u pseudobaroknom stilu, sadrži veliki središnji kip sv. Josipa s djetetom Isusom u naručju te dva reljefa od kojih jedan prikazuje zaruke sv. Josipa i B. D. Marije, a drugi usnuće sv. Josipa.

Drugi i  treći oltar sagrađen su od trogirskog bijelog kamena. Prvi prikazuje ukazanje Majke Božje u Lurdu, a drugi oltar Presveto Srce Isusovo. Unutrašnjost crkve ukrašena je brojnim slikama slikara Vjekoslava Humića.

                                                                                                                       

Župna crkva nosi status zaštićenog kulturnog dobra, klasificirana kao „sakralna graditeljska baština“.

Župna crkva pamti brojne šteta učinjene tijekom Domovinskog rata. Crkva je bila gađana tenkovima, avionima i minobacačkim granatama. Tijekom rata stradalo je krovište te zidovi i svi prozori crkve.

U znak sjećanja svim žrtvama Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poraća, izgrađen je spomenik na kojem je upisano preko šesto imena stradalih. Spomenik se nalazi na Belaju pokraj filijalne kapele posvećene Gospi Fatimskoj.

Župa danas ima 1177 župljana koji svake godine 11. veljače posebno slave Blaženu Djevicu Mariju Lurdsku, 19. ožujka  sv. Josipa, zaručnika B.D.M te Posvetilo koje se slavi druge nedjelje u srpnju.


Foto: Reljefni prikaz - Zaruke B. D. Marije i sv. Josipa te Usnuće Josipovo. Glavni oltar župne crkve u Barilovićkom Leskovcu. 


Tekst i foto: Vlč. Tomislav Krajačić
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupijeZa svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr