Župe

Bukevje
Sv. Antun Padovanski
Župnik:vlč. Marijan Prepeljanić, upravlja iz župe Novo Čiče
Adresa:Bukevje, 10411 Orle
E-adresa:zupa.bukevje@zg-nadbiskupija.hr


 
Župa je osnovana 1789. godine. Današnja župna crkva sagrađena je 1870. godine te je blagoslovljena. Krovište je posljednji put obnovljeno 2020. godine. U potresu 29. prosinca 2020. godine župna crkva je teško oštećena te je stoga zatvorena, a liturgijska slavlja održavaju se u župnoj crkvi u Novom Čiču.

Crkva sv. Antuna Padovanskog nalazi se u naselju Bukevje koje je u sastavu općine Orle i zaštićeno je kulturno dobro.Crkva je podignuta u naselju, odmaknuta od glavne ceste i nepravilno orijentirana u pravcu sjever-jug. Neogotička je jednobrodna građevina, s pravokutnom lađom i svetištem jednake širine, izvana poduprta kontraforima.

Na glavnom pročelju nalazi se plitki ulazni trijem pod dvoslivnim krovištem, a čitavim korpusom crkve dominira zvonik naslonjen na istočni zid lađe. Crkva je presvođena križnim svodovima i oslikana geometrijskim motivima. Vanjština i unutrašnjost, zajedno s inventarom, dosljedno su oblikovani neogotičkim elementima.

Pod oznakom Z-3840 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro – pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr