Nadbiskupska klasična gimnazija

Adresa: Voćarska 106, 10000 Zagreb
Telefon: +385 1 4680 848
E-adresa: nkg@skole.t-com.hr
Internetska adresa: www.nkg-zagreb.hr
Ravnateljica: prof. Ljuba Duvnjak

Nadbiskupska je klasična gimnazija započela svoje djelovanje 1920. s adresom na Kaptolu, na broju 29. Kad je dobrotom i marom nadbiskupa Bauera i biskupa Akšamovića dovršena gradnja impozantnog kompleksa na Šalati, gimnazija je promijenila adresu i od te davne 1928. do danas, nalazi se u Voćarskoj cesti na broju 106.

U početku, jer je tako i zamišljena, ova je gimnazija odgajala i obrazovala buduće svećenike. Ustrajala je i održala se u teškim danima rata i poraća. U komunizmu je, makar bez prava javnosti, čuvala i prenosila poruku ljubavi i znanja. S hrvatskom samostalnošću vraća joj se pravo javnosti, a ona zauzvrat otvara vrata svim mladićima, kasnije i djevojkama, svima koji ljube znanje, antički i kršćanski duh.

Ove su tri vrijednosti temelj europske kulture i po njima je Nadbiskupska klasična gimnazija škola za novo doba. Danas škola broji četiristotinjak učenika i učenica te pedesetak profesora i profesorica. Naša je baština bogata: od osnivača nasljedujemo duh vjere, ufanja i ljubavi; od prethodnika upornost, mudrost i znanje.

Raskošan prostor u zelenilu pod zvjezdarnicom, a nadomak centru grada Zagreba uči nas skladu prirode i čovjeka. Taj sklad jamči i sklad među ljudima. Jedni smo drugima prijatelji, učitelji, potpora i radost.

Nadbiskupska klasična gimnazija smještena je u Voćarskoj 106 na Šalati u blizini KBC Šalata i Instituta Ruđer Bošković.

Prepoznatljiva je po kupoli zvjezdarnice koju ćete lako uočiti ako dolazite Vončininom ulicom iz Vlaške, Voćarskom iz Petrove ili se popnete Schlosserovim stubama.

S Kaptola možete do škole stići za pet minuta autobusnim linijama 106, 201 ili 226 i tada izlazite na trećoj autobusnoj stanici (odmah nakon kružnog toka).

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr