Zagrebačka nadbiskupija u 2021. godini darovala 309 tisuća kuna mnogobrojnim obiteljima

8.1.2022.Tradicija koja traje od 2001. kada je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svojoj božićnoj poruci istaknuo da će biskupi zagrebačke Crkve, u cilju da i na vanjski način podrže i ohrabre obitelji s brojnijom djecom, nastojati osobno krstiti svako peto dijete u obiteljima Nadbiskupije, nastavljena je i prošle godine.
 
Tijekom 2021. godine u Zagrebačkoj nadbiskupiji je po preporuci župnika iz 63 župa kršteno 103 djece iz brojnih obitelji:
 
66 krštenja 5. djeteta,
15 krštenja 6. djeteta,
12 krštenja 7. djeteta,
6 krštenja 8. djeteta,
3 krštenja 9. djeteta,
1 krštenje 13. djeteta, u obitelji.
 
Prigodom krštenja, kojeg redovito čini biskup ili delegat Nadbiskupskog duhovnog stola, Zagrebačka nadbiskupija daruje obitelji svakoga djeteta po 3.000,00 kuna i Bibliju.
 
Ukupno je tako u 2021. godini Zagrebačka nadbiskupija dala 309 tisuća kuna kao pomoć mnogobrojnim obiteljima.
 
„Dijete u odrastanju traži blizinu i zajedništvo, kako roditelja i obitelji tako i društvene zajednice, a osobito vjernika, počevši od župe. Odgoj i briga za dijete već po sebi zahvaća ne samo brigu obitelji, nego i šire zajednice. Božić postavlja pred nas pitanje: Je li naše društvo prijateljski otvoreno prema djeci?

Raduje nas što se grade vrtići i brine se o dječjim bolnicama, ali stanovita nesnošljivost pokazuje svoje pravo lice u nekom sve prisutnijem nemaru i omalovažavanju obiteljskoga života, u stanovitu prekrivenu prijeziru prema obiteljima s brojnom djecom, u došaptavanju kako je dijete samo nov i dodatan teret, u propagandi i borbi protiv nerođene djece.

Sudjelovanje društvene zajednice u životu i odgoju djece, s posebnim osjećajima prema obiteljima i s brigom punom potpore roditeljima i djeci, pripada upućenosti ljudskih bića jednih na druge koji su u konačnici povezani suosjećanjem i ljubavlju.“ (Iz božićne poruke kardinala Josipa Bozanića, Božić 2021. )
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr