HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.12.2016.

10 događaja koji su obilježili 2016. godinu u Zagrebačkoj nadbiskupijiNa izmaku građanske godine, donosimo pregled događaja i susreta koji su nam darovani i koji su obilježili 2016. godinu u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

1. Susret sa svetim Leopoldom Bogdanom Mandićem

Zvucima zvona zagrebačke katedrale započeo je u srijedu, 13. travnja svečani doček tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu. U homiliji euharistijskog slavlja istoga dana u zagrebačkoj katedrali, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je kako je danas pred nas postavljeno propadljivo i slabašno tijelo poniznoga hrvatskog kapucina da se ne obeshrabrimo i da u slabosti prepoznajemo Božju jakost. Da vidimo iz čega se Crkva rađa i radi čega smo pozvani biti živi članovi Crkve. Da vidimo što Crkvi daje sigurnost i gdje su usidrene njezine nade. Sveti je Leopold snagom otajstvene Božje prisutnosti ponovno među svojim narodom; ne da bismo mi gledali njega, nego da bismo po njemu vidjeli i susreli Boga – rekao je kardinal Bozanić.Nakon zagrebačke katedrale, tijelo svetog Leopolda, od 15. do 18. travnja, bilo je izloženo na čašćenje u crkvi kojoj je on naslovnik u zagrebačkoj Dubravi.   
 
2. Proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata

Iz onoga što sam sâm mogao upoznati, shvatio sam da je vjera ovoga grada duboko vezana uz lik Blažene Djevice Marije. Nipošto nije slučajnost da su vaši pređi lik Blažene Djevice stavili na vrata kroz koja se ulazilo u grad. Sve je stavljeno pod Bogorodičin majčinski pogled pun ljubavi – rekao je kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata predvodeći u utorak, 31. svibnja euharistijsko slavlje u povodu proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata.Kardinal Sarah je u sklopu svog trodnevnog posjeta Zagrebu sudjelovao na svečanoj akademiji na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, te održao predavanje (lectio magistralis) na temu Obitelj naspram rodne ideologije. Sveti Ivan Pavao II.: „Budućnost čovječanstva ovisi o obitelji“. Kardinal Sarah je u Zagrebu predstavio i svoju knjigu „Bog ili ništa. Razgovor o vjeri“ u hrvatskom prijevodu.

3. Izložba o blaženom Alojziju Stepincu u Bruxellesu

Pod pokroviteljstvom hrvatske zastupnice Marijane Petir te uz suorganizaciju Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije otvorena je 15. lipnja izložba o bl. Alojziju Stepincu u Europskom parlamentu u Bruxellesu. U ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića više od stotinu okupljenih na otvaranju izložbe pozdravio je pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško.

4. Naši mladomisnici

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Valentinom Pozaićem i mons. Mijom Gorskim, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te mnogobrojnim svećenicima, podijelio je u subotu 18. lipnja na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj prvostolnici, sveti red prezbiterata trinaestorici đakona. Sveti red prezbiterata za Zagrebačku nadbiskupiju primili su:

Luka BREŠIĆ, (Župa Sv. Petra apostola, Zaprešić)
Marko ČOLAK (Župa Sv. Petra apostola, Zaprešić)
Marinko GOLEK (Župa Presvetoga Srca Isusova, Karlovac)
Ivan LUKIĆ (Župa Bl. Augustina Kažotića, Lupoglav)5. U Vatikanu održan prvi sastanak mješovitoga hrvatsko-srpskog povjerenstva

U utorak i srijedu, 12. i 13. srpnja održan je u Vatikanu prvi sastanak Mješovitog povjerenstva hrvatskih i srpskih stručnjaka koje ima zadaću zajednički razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata.

Povjerenstvo je zaduženo poduzeti znanstveni rad, prema metodologiji povijesnih znanosti, utemeljenoj na raspoloživoj dokumentaciji i njezinoj kontekstualizaciji. Ono se neće uplitati u postupak kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca, koji je u uskoj nadležnosti Svete Stolice.
 
6. Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije i vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu

Tradicionalno hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu okupilo je 10. i 11. rujna više od 1500 mladih. Gošća na ovogodišnjem hodočašću bila je proslavljena hrvatska atletičarka Blanka Vlašić.U nedjelju, 11. rujna zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, ističući da Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije želimo živjeti kao novi zamah Duha, kao obnavljanje i jačanje crkvenosti i blizine svih nas vjernika u zagrebačkoj Crkvi.

7. Hodočašće svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine Majci Božjoj Bistričkoj

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u ponedjeljak 3. listopada na 18. obljetnicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, euharistijsko slavlje zahvalnog hodočašća svećenikâ Zagrebačke crkvene pokrajine u Nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke u Svetoj godini milosrđa.

U kršćanskoj nadi oslonjeni na Boga, poput našeg Blaženika, prihvatimo i mi, draga subraćo, svaki na svom mjestu odgovornost za svoje vrijeme da izvršimo zadaću koju nam je Bog namijenio. Naše je polazište u Božjemu planu i njegovoj volji; naš je cilj nebesko kraljevstvo koje se ostvaruje po milosrđu i ljubavi ovdje na zemlji, u svakodnevnim susretima koji postaju tragovima vječnosti - rekao je kardinal Bozanić u svojoj homiliji.

8. Obilježavanja 25 godina vjerskog odgoja i vjeronauka u školi u Hrvatskoj

Prigodom obilježavanja 25 godina vjerskog odgoja i vjeronauka u školi u Hrvatskoj, kardinal Bozanić je u razgovoru za HRT 13. listopada progovorio o katoličkom vjeronauku koji je definiran ugovorima sklopljenim između Republike Hrvatske i Svete Stolice, o pitanju revizije tih ugovora, te o Mješovitoj komisiji o blaženom Alojziju Stepincu.
9. Dodjela počasnog doktorata kardinalu Mülleru i proslava 10. godišnjice Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Pročelnik Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Müller doputovao je u utorak, 8. studenog u Zagreb, u povodu dodjele počasnog doktorata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, prvog počasnog doktorata koje je naše Sveučilište dodijelilo.Kardinal je u sklopu svog boravka u Zagrebu predvodio euharistijsko slavlje u čast blaženog Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali, te predstavio svoju knjigu „Razgovor o nadi“ u hrvatskom prijevodu. Stepinčeva je savjest bila nadvremenska, jer je bila ukorijenjena u Vječnome: jučer, danas i uvijek ista - rekao je kardinal Müller u homiliji euharistijskog slavlja u zagrebačkoj katedrali.

10. Otvorenje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Svečanim euharistijskim slavljem koje je na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca u zagrebačkoj katedrali predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, otvorena je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije.Sljedećeg dana započelo je Prvo zasjedanje Sinode, a prva od četiri teme, „Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije“, okupila je u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta 175 članova Sinode koji su tijekom dva dana raspravljali o navještaju Božje riječi, evangelizaciji, katehezi i vjeronauku, življenju Radosne vijesti i Objave.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Podijelite na: