HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.04.2024.

Biskup Gorski blagoslovio radiotelevizijski toranj Sljeme

Predsjednik Odbora za sredstva društvenih komunikacija Hrvatske biskupske konferencije zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski blagoslovio je u srijedu 24. travnja 2024., na Sljemenu u Općini Stubičke Toplice, djelatnike i prostore u telekomunikacijskom tornju kompanije OIV - Digitalni signali i mreže.
 
Sljemenski toranj je najveći odašiljački objekt OIV-a. Izgrađen je 1976., a otada nije doživio značajnije preinake. Vanjska ovojnica obnavljana je od 2019. do 2021. godine. Pritom je osuvremenjena i oprema u unutrašnjosti, čime joj je radni potencijal distribuiranja radijskih i televizijskih usluga produljen za 50 godina. Posjetitelji su se najprije upoznali s novom opremom u tehnološkom prostoru koji je tom prigodom biskup Gorski blagoslovio.

Potom su se uputili na gornju gondolu tornja, na visinu od 80 metara. Ondje ih je pozdravio predsjednik Uprave OIV-a Mate Botica. Izrazio je dobrodošlicu mons. Gorskom te svim djelatnicima, posebno generalnom tajniku HBK i ravnatelju Hrvatske katoličke mreže vlč. doc. dr. Krunoslavu Novaku i glavnom uredniku HKM-a dr. sc. Siniši Kovačiću. Tom prilikom je predstavio toranj, iznijevši najvažnije povijesne i funkcionalne podatke.

U ime djelatnika ustanova HBK domaćinima je za poziv i prijem zahvalio vlč. Novak. Podsjetivši na važnost sredstava društvenih komunikacija, za koje napose vrijede Isusove riječi: „Što na uho čujete, propovijedajte na krovovima“ (Mt 10, 27), posvijestio je da se nalaze na „jednom od važnijih krovova“ s kojega se odašilje i signal HKR-a. Na taj način primatelji informacija izgrađuju svoj duh i rastu u dobroti, istaknuo je, dodavši da baš na to žele poticati svojim sadržajem.

Da bi to bilo moguće potrebna je pomoć tehnike pa je izrazio zadovoljstvo uspješnom suradnjom s OIV-om „koja kontinuirano traje od početka HKR-a“ te je zalog za napredovanje. Zahvali se pridružio i biskup Gorski koji je napomenuo da se podizanjem te suradnje na novu razinu „značajno pojačao signal po kvaliteti te se proširilo područje čujnosti“.

Ustvrdio je da nije poznato je li ikada neki svećenik blagoslovio sljemenski toranj, te je stoga uz djelatnike blagoslovio cijeli objekt i opremu. „Božja mudrost nema granica, njegova je dobrota neizmjerna. On neprestano prosvjetljuje ljudski duh da pronalazi nove putove za lakšu izmjenu svakovrsnih vijesti. Ako se ti tehnički pronalasci pravilno upotrebljavaju, služe ljudskom rodu kao valjana pomagala za prikladno pružanje pomoći u potrebama i za oplemenjivanje duša, za odmor, za promicanje i učvršćivanje Kraljevstva Božjega“, rekao je na početku obreda.

Uslijedio je navještaj iz Evanđelja po Marku o sveopćem poslanju koje je Isus povjerio jedanaestorici prije uzašašća (16, 14 - 20). Predmolitelj je zatim uputio kratku homiliju u kojoj je istaknuo kad bi se riječ odašiljač trebalo prevesti na “latinski jezik”, ta bi se riječ mogla prevesti kao “apostol”.

“Tu dolazimo do naloga koji nam je Isus dao: ‘Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju’. Odašiljač je kao apostol, prenositelj onoga što se radi, prenositelj slike i tona. Kao što je djelovanje apostola ovisilo ne samo o sadržaju koji su prenosili, a to je bio Isusov sadržaj, već i načinu djelovanja i komunikacije s ljudima, to je bio pravi apostolski posao. To je i danas naš posao. Zato, kad se nešto čini u Božje ime, naš je sadržaj fantastičan i nepromjenjiv, uvijek nov i uvijek svjež, ali itekako  ovisi o tome kako ga mi prenosimo. Ako je kvaliteta slike i tona loša, prijenos tog sadržaja je loš. Ako je kvaliteta našeg djelovanja slaba, onda je i prijenos evanđelja i vjere slabiji.“ Sadržaj koji su apostoli nakon Isusova poslanja krenuli propovijedati po svem svijetu nije bio njihov nego Njegov. U tomu su se poslužili tadašnjim medijima - riječju i pismom, „i izvrsno su uspjeli“, rekao je biskup.

Podsjetio je i na Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija koji će biti proslavljen 12. svibnja. Crkva je prepoznala snagu medija, ali Sveti Otac upozorava i na opasnosti koje tehnologija, posebice umjetna inteligencija, donosi. Međutim, zaključak poruke je da je čovjek važan, naglasio je mons. Gorski. Dodao je da „mediji prenose ono što čovjek stvara“.

„A što li je sve ovaj odašiljač primio - kakve sve riječi, kakve poruke - što li sve prima i šalje u srca milijuna ljudi diljem Hrvatske i svijeta? Kroz njega prolaze riječi radosti i ohrabrenja; riječi tuge i straha; slike razaranja i idile, ljubavi i mržnje, rušenja i građenja“, primijetio je.

Zato je pozvao na molitvu za kreatore riječi i slike, da ono što stvaraju bude na izgradnju čovjeka i cijeloga hrvatskog društva.

Nakon molitve vjernika, okupljeni su zajedno izmolili Očenaš, a biskup Gorski ih je poškropio blagoslovljenom vodom i udijelio im blagoslov.

Posjetitelji su potom imali priliku izaći na otvoreni vidikovac na krovu gondole iz koje izranja čelična konstrukcija s odašiljačima, koja doseže 168 metara nad najvišim vrhom Medvednice (1033 metra n. v.). Zbog guste magle, sjedište HBK odakle se emitira program HKR-a, te ostatak Zagreba, kao ni cijela okolica, nisu se mogli vidjeti. Stoga su domaćini iz OIV-a i djelatnici ustanova HBK druženje nastavili u ugostiteljskom objektu.

IKA/Foto: Siniša Kolar
Ispišite stranicu: