HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.03.2024.

Biskup Gorski predvodio misno slavlje Cvjetnice u Bistri

Na Cvjetnicu, nedjelju Muke Gospodnje, u Župi sv. Nikole biskupa u Bistri središnje misno slavlje predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, tijekom kojega je blagoslovio župnu crkvu nakon provedene konstrukcijske obnove. Župna zajednica okupila se na Kalvariji pokraj crkve gdje je bio početak slavlja uz blagoslov maslinovih grančica. Procesija je zatim krenula prema obnovljenoj župnoj crkvi.

Biskup je u homiliji rekao da smo danas i mi uzišli u obnovljenu župnu crkvu kao što je Isus uzašao u Jeruzalem, te da je mala granica između uzvika Hosana i Raspni ga, bilo to u društvenom, političkom ili bračnom životu.

Nadalje, potaknuo je na razmišljanje o Petru koji je zatajio Isusa dok je bio u dvoru velikog svećenika. "Zatajimo li i mi Isusa jer nas je sram ili strah izmoliti molitvu prije jela u restoranu ili negdje drugdje u javnosti?", upitao je biskup. Biskup je govorio i o poljupcu koji nama predstavlja iskaz ljubavi, a Juda je tim istim izrazom izdao Isusa. "Tanka je granica između ta dva poljupca", rekao je biskup Gorski.

Napomenuo je i kako je župna crkva majka svih kapela župe, te se u njoj događa intimno sjedinjenje čovjeka s Bogom po sakramentima koji se u njoj podjeljuju. Naglasio je važnost okupljanja župne zajednice u svojoj majci crkvi u radosti i zajedništvu. U koncelebraciji je bio vlč. Marko Baršić, župnik u Bistri, u zajedništvu s bogoslovima iz župe Bistra i ministrantima. Na misi su uz okupljenu župnu zajednicu bili i vlasnik građevinskog obrta koja je provodila obnovu crkve i nadzorni inženjer radova. Pjesmom je slavlje uzveličao Muški pjevački zbor Bistrani čiji su solisti pjevajući navijestili evanđeoski odlomak Muke Kristove po Marku.

 
Župa sv. Nikole biskupa, Bistra
Ispišite stranicu: