HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.06.2024.

Biskup Mrzljak slavio misu u kapeli sv. Ivana Krstitelja u Hrženiku

U Župi Presvetog Trojstva u Krašiću 23. lipnja svečano je proslavljena svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja u istoimenoj kapeli u Hrženiku. Misno slavlje predvodio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak uz koncelebraciju župnog upravitelja vlč. Ivana Vučka. Tom prigodom, župa Krašić svečano je proslavila i punih 90 godina otkako je blaženi Alojzije Stepinac zaređen za zagrebačkog nadbiskupa koadjutora 24. lipnja 1934. u zagrebačkoj katedrali po rukama tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Antuna Bauera.

Govoreći o svecu, mons. Mrzljak je u homiliji kazao kako je Ivan rekao za Isusa da nije dostojan odriješiti mu remenje na obući, a Isus za Ivana da ne usta veći između rođenih od žene. Ivan pripravlja put i svjedoči da je Krist Gospodin. „Znamo da je njegovo svjedočanstvo završilo s drugim blagdanom kojega slavimo u kolovozu koji zovemo Glavosijek Ivana Krstitelja“. Podnio je mučeničku smrt, a „mi smo danas ovdje ne samo da zato da se sjetimo tko je on, nego da možda više razmišljamo o tome što on nama danas govori. Kada se mi ovako sastanemo, kada slušamo Božju riječ, onda za nas to nije samo povijest, nisu to samo samo neka događanja osobe iz povijesti, nego se mi pitamo što oni nama danas govore“.

"Ivan Krstitelj svjedoči Krista, a to je uvijek novost", rekao je biskup Mrzljak te je u kontesktu Ivanova svjedočenja istaknuo primjer roditelja i prve kršćanske zajednice u kojoj smo rasli, koja je svjedočila, „a mi dalje svjedočimo tu vjeru“ te nadodao da se „vjera dakako ne svjedoči samo riječima, nego životom“.

„Mi se nalazimo u ovoj crkvi koja je posvećena sv. Ivanu Krstitelju, koja je sagrađena na ovom brežuljku, koju su naši preci sagradili i kada su stavili zaštitnika sv. Ivana Krstitelja, sigurno su znali tko je on. Znali su zašto njega stavljaju da bude taj koji će nam svjedočiti i da nas vodi i svjedoči o Isusu kojega mi prihvaćamo i po čijoj riječi živimo“, poručio je mons. Mrzljak prisjećajući se i kako su se na tom brežuljku događali zločini u Drugom svjetskom ratu gdje su mnogi ubijeni. Prisjetio se i kako je bl. Alojzije Stepinac onamo dolazio slaviti misu i na šetnju te da su se u toj crkvi su svećenici znali potajice sastati s njim.

„Evo sveti Ivan Krstitelj, zaštitnik ove crkve sigurno na neki način je zaštitnik svih onih koji žele svjedočiti vjeru, prenositi vjeru, koji želi pokazivati evo to je taj kojega Bog šalje, to je Onaj za kojim valja ići. Tko su to danas svjedoci vjere? Ja bih rekao da su to u prvom redu roditelji koji prenose vjeru, ali smo svi mi pozvani biti svjedoci jer svi smo mi pozvani prenositi vjeru svojim svjedočenjem, svojim molitvama“, rekao je umirovljeni varaždinski biskup.

Biskup je napomenuo i važnost prisjećanja svojega krštenja. „Naše krštenje je sakramentalno krštenje i ono utiskuje u našu dušu neizbrisivi pečat. Pitanje je kako taj sakrament krštenja zapravo u nama živi?“, rekao je biskup te nadodao da Ivan Krstitelj poziva na obraćenje i jasno govori koji putem treba ići. "Nije sve dobro za čovjeka", podsjetio je propovjednik ističući vrijeme relativizma gdje se svi „bore za nešto, a onda vidimo zaista kako se ne poštuje život, kako se ne poštuje onaj najosnovniji temelj, a to je ljudski život“. Riječ Božja se isto ne poštuje. Riječ „nam nije dana kako bi nam opteretila život, nego da bi nam olakšala život, da bi među nama bilo ljepše živjeti, plodonosije“, naglasio je.

Mnogi koji išli putem vjere završili su smrću, čak i sam Isus Krist. „Put nije ni lak ni jednostavan, ali je jedini pravi koji vodi pravome cilju. Tim putem je išao bl. Alojzije, koji je u ovoj kapeli služio mise i dolazio na proštenje sv. Ivana“, zaključio je biskup Mrzljak.

Na kraju misnog slavlja mons. Mrzljak pozvao je prisutne na molitvu za mnoge čiji zemni ostaci počivaju na tom brežuljku.

Župa Krašić
Ispišite stranicu: