HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.02.2017.

Biskup Pozaić krstio Antoniju, šesto dijete u obitelji Ane i Marijana Pavić



U župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici, u nedjelju, 26. veljače, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, krstio je malenu Antoniju, šesto dijete Marijana i Ane Pavić. Na početku misnog slavlja biskupa Pozaića pozdravio je župnik o. Mirko Sadak SCJ.
U prigodnoj homiliji biskup se osvrnuo na evanđelje 8. nedjelje kroz godinu promišljajući ulogu Isusova učenika u današnjem svijetu koji treba biti svjestan da ne može služiti Bogu i bogatstvu.



"Materijalno je dobro i korisno, potrebno, no ne smije nas oslijepiti za duhovno. Kada na prvo mjesto staviš najvažnije u životu onda će se i sve ostalo posložiti. Bez toga srce ostaje prazno", rekao je biskup i dodao: "Vežemo li život uz prividne sigurnosti izlažemo se udarima svih vjetrova. Postajemo slabi, neuspješni, gubimo ljepotu, svježinu života, brak, obitelj, narod. Naš je život u Božjim rukama."

Primjer njemačkoga profesora i političara, oca brojne obitelji, stavio je na razmišljanje pred vjernike, postavljajući intrigantno pitanje: "Jesmo li mi danas normalni?" Naime živimo u vremenu kada se oni koji ne žive po standardu "društva sapunica, izloga i reklama" izruguju, jer se ljudi više ne prosuđuju po zdravom razumu, nije važno biti čestit i pošten, istinoljubiv i pravedan, već politički korektan, rekao je biskup.



"Često se pitamo, kome pripada budućnost? Svi živimo za budućnost. Nakon dugih stoljeća stvorili smo hrvatski narodni dom, obiteljski dom, državu Hrvatsku, i što se zbilo? Malo se djece rađa, škole se zatvaraju, učitelji ostaju bez posla, mladi odlaze... Hoće li 'Lijepa naša' uskoro postati 'Lijepi starački dom za tuđina'? Kome pripada budućnost?", ponovno je upitao biskup i odmah odgovorio: "Budućnost pripada onima koji život vole, dar poštuju, onima koji znaju da je život čudesni Božji dar, sveta stvarnost. Budućnost pripada onima koji znaju cijeniti veličinu i ljepotu žrtve ljubavi za novi život, za svoj narod, za budućnost! Istinita je riječ: 'Tko njiše kolijevku, njiše budućnost svoga naroda'. Zato nad svakom kolijevkom pjevamo: 'Lijepa naša Domovino, lijepa naša Budućnosti!'"



Svoju je propovijed biskup zaključio izražavajući radost i zahvalnost na hrabrosti i velikodušnosti koju je pokazala obitelj Ane i Marijana otvarajući se životu, te joj čestitao "što u ovom vremenu kukavičluka i pošasti smrti nosi ponosno visoko uzdignutu baklju kulture života i civilizacije ljubavi."
Na završetku slavlja biskup Pozaić je u ime nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, obitelji Pavić koja uz krštenicu ima i četiri kćeri: Mariju, Katarinu, Ivanu i Bernardu te sina Emanuela, uručio prigodan dan. Posebno je istaknuo materijalno možda ne toliko vrijednu, ali smislom i značenjem neprocjenjivu uspomenu - kovanicu kune s likom nerođena djeteta osmišljenu u jubilarnoj 2000. godini. (jv)
Ispišite stranicu: