HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.06.2024.

Biskup Šaško krstio ​peto dijete obitelji Vujčić u Župi bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško predvodio je svečano misno slavlje u nedjelju 16. lipnja u Župi bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu tijekom kojeg je krstio peto dijete obitelji Vujčić. Na misnom slavlju koncelebrirali su fra Ante Crnčević, profesor na KBF-u i vlč. Filip Pavlović, župnik Župe Lupoglav.
 
Na početku misnog slavlja biskup Šaško pozdravio je sve prisutne, a osobito obitelj malog krštenika, kojem su roditelji odabrali ime Luka. Istaknuo je: “Ovdje se nalazimo u otajstvu Božje ljubavi. On bira maleno; oživljuje, daje rast, kao što molimo u euharistijskoj molitvi: svemu daje život, sve posvećuje i neprestano okuplja svoj narod. Baš kao što zrno bačeno u zemlju ne treba veličinu ni brojnost, nego dubinu, toplinu prihvaćanja i plodnost tla, tako i mi na početku ovoga slavlja, molimo toplinu kršćanske vjere, poniznost i hrabrost priznavanja svojih grijeha, čežnju za obraćenjem, prepoznavanje malenosti u kojoj se Bog očituje i, nadasve - zahvalnost.”
 
U svojoj propovijedi biskup je istaknuo da se “naša vjera temelji na Bogu koji je postao čovjekom. U vjeri u Njega, pozvani smo milošću Duha Svetoga, posijati zrnje svjedočanstva ljubavi prema bližnjima. Taj naš odgovor na Božju vjernost događa se pouzdanjem, pokretačem djela ljubavi i
milosrđa. O pouzdanju nam govori Isus u Evanđelju, pokazujući da se čuvamo mjerila ljudske učinkovitosti, jer bez Krista naša su djela besplodna."

"U raznim protivljenjima i nevoljama, što možemo učiniti? Kada izgleda da nam nije dano djelovati snažno, uvijek možemo i trebamo imati pouzdanja, biti vjerni daru koji u nama čuva snagu života, poput sjemena ispod zemlje, skrivenoga očima onih koji žele uništiti život. U svoje vrijeme ono postaje klas, grane, čudesno drvo", rekao je biskup Šaško i nadodao da "Isus, govoreći o nebeskome kraljevstvu, govori slikama, prispodobama, a ne definicijama, jednadžbama ili formulama. On govori o rastu i divljenju. On nam prenosi zadivljenost svime što nastaje, što raste i što se razvija. Naš Gospodin izabire bliske riječi naših domova, vrtova i polja, jezera i putova; riječi svakidašnjice, izravne i tečne, sažetke boli i radosti, kao da su otkinute iz naših misli i iscijeđene iz našega srca. Pripovijeda događaje života i daje im postati susretištima s Bogom. Vodi nas u školu naših bližnjih, u školu biljaka, travki, sićušnoga zrnja, jer su zakonitosti duha i duboki zakoni prirode povezani."

Biskup Šaško naglasio je da u "nebeskome kraljevstvu postoji i djeluje božanska snaga koja ne ovisi o čovjeku, koja nije podvrgnuta ljudskim prisilama, nego joj treba pristupiti s pouzdanjem i čekati. Čovjek ne zna do kraja protumačiti što sve u sebi krije zrno sjemena. Ne znamo do kraja protumačiti život, koliko god željeli ostaviti dojam da nam je sve jasno i, ponekad, nažalost, svojom ohološću životu određivati tijek. U tome svakidašnjem događanju kao da nema ničega izvanrednog ni posebnog; jednostavno se događa. A kada dublje razmislimo, ima nešto predivno i čudesno. Isus voli tu nedovršenost, otvorenost, mogućnost čekanja i iznenađenja. Baš zato govori u prispodobama.”
 
Na kraju misnog slavlja okupljene vjernike, članove obitelji Vujčić, prisutne svećenike i biskupa Šaška pozdravio je upravitelj Župe vlč. Filip Pavlović. Istaknuo je kako mu je posebno draga činjenica da je biskup Šaško posjetio već treći put Župu Lupoglav u posljednjih godinu dana, prigodom proslave 700. obljetnice rođenja za nebo bl. Augustina Kažotića, prigodom slavlja svete potvrde i sada prigodom slavlja krštenja. Zahvalio je biskupu Šašku na tom činu brige i pažnje, a vjernicima je poručio kako zajednički trebamo rasti u Božjoj milosti i ljubavi uvećavajući ponajprije one ljudske kreposti uslužnosti, gostoljubivosti i čestitosti.

Biskup Šaško, kao delegat zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, uručio je obitelji prigodan dar, a nakon misnog slavlja susreo se sa svećenicima i redovnicima koji djeluju u Dugoselskom dekanatu.


Župa Lupoglav
Ispišite stranicu: