HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.06.2024.

Biskup Šaško krstio sedmo dijete obitelji Lovrenović i četvrto dijete obitelji Ivić

Zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško predvodio je misno slavlje u nedjelju 9. lipnja 2024. u Župi Bezgrešnog začeća BDM, Malešnica-Oranice tijekom kojeg je krstio Jakova, sedmo dijete u obitelji Ivanke i Miroslava Lovrenović, te Josipa, četvrto dijete u obitelji Ivone i Ivana Ivić. U koncelebraciji su bili župnik Antonio-Mario Čirko, pastoralni suradnik vlč. Dario Kral te don Miroslav Rubić, župnik Župe Okrug Gornji na Čiovu koji je bio krsni kum malom Josipu. 

Biskup je u homiliji vjernicima rastumačio nedjeljno čitanje u kojem je naglasio da se događa da se lako zamijeni dobro i zlo. Ako se kao polazište postavi nešto što nije dobro, to će se nastojati opravdati svim sredstvima. Svećenici se susreću s pitanjima vjernika: "Što je to grijeh protiv Duha Svetoga? To je odbijanje prepoznate ljubavi, prepoznatoga dobra. To je najdublja laž i protivljenje životu. Takav stav može spriječiti prihvaćanje Božjega djela u Isusovim djelima. Dakle, znam što je dobro; vidim da me Bog voli, ali to odbijam i protiv toga se borim. To je najdublje otajstvo zla. Ali Bog ne ide protiv naše slobode, dara slobode koji nam je dao da bismo mogli voljeti. Bez slobode, nema ljubavi."

"Radosna vijest ove nedjelje jest Isusova pobjeda nad zlim. Isus nam vraća dostojanstvo stvorenosti na Božju sliku. Sotona je u svijet unio nemir, razdor i strah, a Isus nam vraća slobodu, radost i ljubav", istaknuo je biskup Šaško i dodao kako je "radosna vijest u Isusovoj ponudi: Ako želite biti uistinu sretni, nemojte ostati zatvoreni u sebe, nego izađite iz svoje sebičnosti i živite za druge."

Obraćajući se obiteljima Lovrenović i Ivić, biskup Šaško je istaknuo da je "ključ naše budućnosti u kapima krsne vode, vode po kojoj se obnavljamo Duhom Svetim; vode u kojoj se zrcali vječnost s Bogom. Stvarna poteškoća nalazi se u gubitku smisla, ne u materijalnim blagodatima. Danas se ne čuju odgovori na pitanje smisla: Živimo, ali radi čega? Radimo i mučimo se, ali čemu trpljenje? Imati djecu - s kojom svrhom? Ako se sve zatvori u zemaljske razloge, tada život gubi obrazloživost. Život može dobiti smisao samo od onoga što ga nadilazi. Mi to vidimo u besmrtnosti, u pozvanosti na življenje vječnosti. Zato je najveći dar koji roditelji mogu dati svojoj djeci pristup u tu milost."

Biskup je potom kazao da su naša domovina i narod živjeli su od te stvarnosti. "I svaki pokušaj odmaka od kršćanske kulture koja nosi te vrijednosti, nužno dolazi do urušavanja i do gubitka snage. To znaju i naši neprijatelji. Zbog toga nas žele hraniti ideologijama koje razaraju, a za koje duboko u sebi osjećamo da su lažne."

Biskup Šaško zahvalio je roditeljima za njihovo svjedočanstvo, ovo izravno po brojnosti djece, ali i ono neizravno, svakidašnje, vjerničko. "Otajstvo života je suprotno svakoj ideologiji: polazi od dara, a ne od sebičnosti, i uključuje žrtvu kao sastavni dio ljubavi. Ne donosi unaprijed zaključke; ne želi preduhitriti otajstvo života, nego slijedi Krista s pogledom prema otvaranju obzora."

Župa Bezgrešnog začeća BDM, Malešnica-Oranice
Ispišite stranicu: