HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.02.2018.

Biskup u miru mons. Pozaić predvodio treći dan trodnevnice uoči Stepinčeva



Euharistijsko slavlje posljednjega dana trodnevnice pred Stepinčevo u zagrebačkoj prvostolnici u petak 9. veljače predvodio je umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić u koncelebraciji s dr. Zvonimirom Kurečićem i preč. Brankom Picekom. Na početku homilije biskup Pozaić je rekao: „u ovoj dvadesetoj obljetnici Stepinčeve beatifikacije, zahvaljujemo Ocu Nebeskom za taj sveti dar ovoj katedrali, Zagrebačkoj nadbiskupiji, cijeloj domovini, dar cijeloj Crkvi Božjoj u Hrvata i po svem svijetu". Podsjećajući da je blaženikovo puno ime Alojzije Viktor, što znači pobjednik dodao je „mi se s pravom smijemo nadati da će iz ove posljednje nevolje, opiranja kanonizaciji izaći kao pobjednik, jer nije to prvi znak osporavanja u njegovu životu, a kruna svetosti što se više odgađa to više sjaji".

Posvijestio je kako je crkvena povijest puna svetaca i mučenika poznatih i nepoznatih koji su sve stavljali na jednu kartu, koji su služili jednom Gospodaru te vjerno živjeli temeljnu zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu. „Sveci su svjedoci istine života. Kad je u našem životu Bog na prvom mjestu, sve drugo dođe u svoje vrijeme na svoje pravo mjesto. Svetac mučenik ima jedno mjerilo za točku provjere života, a to je Put i Istina i Život,Isus, i to je točka provjere svih životnih izbora i odluka. U tom svjetlu Duha Božjega prepoznaje se smisao života, bira se poziv i stalež. Takav život postaje grad na gori koji se vidi, svjetlo na svijećnjaku koje svijetli ukućanima".

Nadalje je rekao: „dok mi strpljivo i pobožno čekamo formalni čin kanonizacije, kanonizacija se već događa, kako na crkvenom, tako i na svjetovnom području". Govoreći u tom vidu o crkvenom području, podsjetio je kako je kardinal Gerhard Ludwig Müller još kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere u svojoj knjizi „Razgovor o nadi" o našem blaženiku napisao: „Ta slava plemenitoga hrvatskog naroda, čovjek duboke vjere i 'svetac koji je na poseban način ostvario Božju volju u svojemu životu i djelovanju'. U tom smislu izričem želju da se njegov grob u prezbiteriju zagrebačke katedrale pretvori u važno središte međunarodnog hodočašća koje će privući mnoge vjernike, posebice pastire da mole i časte toga mučenika slobode savjesti u vršenju pastoralne ljubavi". Biskup Pozaić podsjetio je kako je kardinal Müller to posvjedočio svojim primjerom kada je u studenome 2016. pošao na grob bl. Stepinca iza oltara u zagrebačkoj katedrali i klečeći molio.

Pojašnjavajući pak svjetovno područje, uputio je na njemačku sutkinju Claudiju Stahl koja je pokrenula zanimljivu inicijativu „Alojzije Stepinac zaštitnik sudaca i odvjetnika". Zašto? Jer, bio je optimističan, vjeran Bogu, a samo tjedan dana prije smrti osvrnuo se na nepravednu presudu koja je potpuno dovela na koncu do njegova ubojstva. „To mora biti upozorenje nama sucima, pravnicima, pravosuđu da slijedimo uvijek, neovisno zastupamo samo istinu i pravednost", rekla je sutkinja Stahl na predstavljanju knjige „Komunistički progon i mučeništvo bl. Alojzija Stepinca" održanom na Sveučilištu u Zadru.

Pred tako velikim likom Alojzija Stepinca, s posebnim ponosom sjećamo se časnog naslova kojega je papa Leon X. 20. prosinca 1519. dodijelio hrvatskom banu Petru Berislaviću, hrabrom junaku u borbi protiv Turaka. Taj časni naslov glasi „Antemurale Christianitatis" (predziđe kršćanstva). U skoro 400 godina dugog ratovanja protiv osmanlijskih osvajača, proslavili su se mnogi hrvatski ratnici i junaci u borbi za krst časni i slobodu zlatnu. U vrijeme bezbožne agresije komunističke ideologije i terora blaženik je hrabro, vjerno i ponosno branio svetu vjeru, pravo i dostojanstvo čovjeka, obitelji i hrvatskoga naroda, rekao je biskup te posvijestio kako „ni danas nismo pošteđeni od sila zla koje razaraju istinu o čovjeku, koje razaraju biblijsko-teološku antropologiju: samo se danas drukčije nazivaju, mnogo podmuklije, pa čak i umiljato pod krinkom nekih navodnih prava".

Biskup Pozaić naglasio je kako je „naš sveti pastir, izvrgnut preziru i poniženju na sramotnom montiranom procesu, 3. listopada 1946. branio odvažno čast Spasitelja Isusa i Njegove Majke Marije, i prosvjedovao protiv već raširenih komunističkih zala i rekao 'U školskim udžbenicima službeno tvrdite protivno od svih dokaza povijesti, da Isus Krist nije postojao. Znajte, Isus Krist je Bog! Za Njega smo spremni umirati. Krist je temelj kršćanstva'". Nadalje je biskup podsjetio da Stepinac kao odani štovatelj BDM nije mogao prešutjeti uvrede na njezinu čast i dostojanstvo, stoga je na sudu rekao „Za Majku Božju kaže se u knjigama da je bila bludnica. A znadete li, da je ona za pravoslavne i za katolike najsvetiji pojam?!", te tako ispunio davno obećanje Djevici Mariji „obećajem da ćemo ti ostati vjerni i iskreni štovatelji".

Naš je blaženik svoj život, naviještanje, svjedočenje evanđelja kamen po kamen ugrađivao u niz svetaca i velikana koji su gradili vjeru, kulturu i civilizaciju hrvatskoga naroda. Čvrsto je vjerovao i naviještao Božji sustav svijeta, i čovjeka stvorena na sliku Božju kao muško i žensko, sustav braka i obitelji, naroda i čovječanstva. Bog nam ga je darovao kao uzor i primjer, zagovornika i zaštitnika, naglasio je Pozaić te uputio na već spomenutu knjigu „Komunistički progon i mučeništvo bl. Alojzija Stepinca" u kojoj stoji: „Stepinac nije slučaj, nego pravi razgranati fenomen, zapravo koncentrat raznih fenomena: katoličkoga, pastoralnoga, karitativnoga, ekumenskoga, hrvatskoga, političkoga, medicinskoga, juridičkoga, historiografskoga, fenomen za života, fenomen u osobi, fenomen u smrti, fenomen u beatifikaciji, fenomen u protivljenju kanonizaciji, fenomen u fizičkom srcu, fenomen u duhovnom srcu.

Danas, 41 godinu nakon osude i 57 nakon smrti, fenomen u Vatikanu, fenomen u Zagrebu, fenomen u Beogradu". U tom je vidu podsjetio da i ova knjiga može pridonijeti da se s punom istinom dođe na prag kanonizacije blaženoga mučenika Alojzija Stepinca, što prije, to bolje. To je naš mučenik Alojzije, naš svetac, naš ponos, takav nam svetac treba za obnovu i proslavu svete vjere, Crkve i naroda u sadašnjosti i budućnosti „In Te Domine, speravi", „U Tebe se Gospodine, uzdam", rekao je biskup Pozaić. Pjevao je Zbor župe Duha Svetoga i Svetišta Svete mati slobode pod ravnanjem prof. Maruše Bartolić. (IKA)
Ispišite stranicu: