HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.05.2024.

Blagdan sv. Josipa Radnika svečano proslavljen u Nacionalnom svetištu sv. Josipa

Blagdan sv. Josipa Radnika svečano je proslavljen u srijedu 1. svibnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu euharistijskim slavljem koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Na misnom slavlju koncelebrirali su svećenici Karlovačkog dekanata te članovi Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Na početku je sve nazočne pozdravio župnik i rektor Svetišta mons. Antun Sente istaknuvši da je sv. Josip radnik zaštitnik i Karlovačke županije.

Nadbiskup Hranić je, osvrćući se na naviješteni evanđeoski ulomak, u homiliji rekao da Isus u Nazaretu želi ponuditi Radosnu vijest svojim mještanima. Rekao je da dio Isusovih slušatelja ostaje svojim umom i srcem zahvaćen tom Božjom riječju, doživljava da je Bog po nekome progovorio njima osobno i osjeća se pozvanim na obraćenje. „No, drugi dio slušatelja osjeća se napadnutima i povrijeđenima, kritiziranima od onoga koji im naviješta Božju riječ te zbog svoga povrijeđenoga ponosa zauzimaju obrambeni, pa i napadački stav“, kazao je dodavši da je to slučaj s Isusovim mještanima.

Poručio je da se Bog može susresti samo s čovjekom koji je iznutra budan i osjetljiv za njegovu riječ, koji ima osjetljivost za Boga i njegove puteve. Rekao je da su zato došli u svetište sv. Josipa, da bi od njega učili i molili njegov zagovor da ljude promatraju, ne samo kao naravnu datost, nego kao stvorenja koja pripadaju otajstvu Isusa Krista, koja zbog toga imaju svoje nepovredivo dostojanstvo i transcendenciju, kao stvorenja koja imaju svoja neotuđiva prava kojima nitko ne može raspolagati i koja nikad i ni u kojem slučaju ne mogu postati sredstvo u nečijim rukama za postizanje vlastitih sebičnih i parcijalnih interesa. „Čovjek je jedini slika Božja, kako smo čuli u današnjem čitanju, i jedino mjesto Božje prisutnosti na zemlji“, naglasio je propovjednik.

Osvrnuo se na čovjekov rad rekavši da, kad se radom slavi Boga, onda se ne zaboravlja na ljudsku transcendenciju niti na nedjelju kao dan svetkovanja i odmora. „Bez nedjelje kao dana odmora i rad postaje mučan, odmor dosada, zajedništvo s drugima gubljenje vremena, a ljudski život bezokusna tlapnja i trpljenje. Bez Boga se ne možemo i ne znamo radovati, bez njega ne znamo šutjeti niti se zaustaviti pred otajstvom, pred drugim čovjekom, pred onim što on nosi u sebi“, istaknuo je dodavši da je sv. Josip primjer osluškivanja Božjih otajstava.

Na kraju homilije mons. Hranić potaknuo je nazočne da mole sv. Josipa da svim građanima u Hrvatskoj izmoli srca pravednika pozornih na Božju riječ, spremnih na poštovanje i prihvaćanje Božjeg djelovanja u drugim ljudima, postojanost i zauzetost u promicanju općega dobra za čitavo društvo i cjelokupnu stvorenu stvarnost.

Prije završnog blagoslova, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Sebastian Šujević rekao je da je sv. Josip zaštitnik njihove pokrajine te da su isusovci došli zahvaliti sv. Josipu za sve izmoljene milosti, osobito nakon potresa, ali i moliti ga zagovor za daljnju pomoć u materijalnoj i duhovnoj obnovi.

Rektor Sente zahvalio je svima koji su sudjelovali u slavlju, a u znak zahvalnosti nadbiskupu Hraniću, župljani su mu kao poklon predali košaru te repliku kipa sv. Josipa.

Liturgijsko pjevanje predvodili su Vokalisti svetog Josipa pod ravnanjem Dražena Kurilovčana, a ljepoti cijele liturgije doprinijeli su sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba predvođeni duhovnikom vlč. Lukom Premelčom i rektorom preč. Matijom Pavlakovićem. 

Među brojnim Josipovim štovateljima bili su hodočasnici iz Daruvara, Našica, Velike Gorice, Rijeke i drugih dijelova Lijepe Naše.

Proslava svetog Josipa radnika u Nacionalnom svetištu svetog Josipa počela je jutarnjom misom koju je predvodio vlč. Zlatko Golubić, umirovljeni svećenik u Karlovcu, te završena pobožnošću i večernjom misom koju je predvodio o. Gaudencije Spetić, pavlin na Kamenskom.

IKA
Foto: Josip Vuković

 
Ispišite stranicu: