HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.07.2024.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije održao prvi susret obilježavanja Četvrtog Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Obilježavajući Četvrti Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, Caritas Zagrebačke nadbiskupije održao je prvi od dva susreta svojih korisnika i korisnika domova za starije osobe. Susret je održan u Vugrovcu 26. srpnja, a okupio je Caritasove korisnike iz Kuće sv. Franje i grupu korisnika Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb.
 
Tijekom druženja održana je kreativna radionica izrade morskih motiva, koje će krasiti prostorije Kuće sv. Franje i Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb i sudionike podsjećati na ovaj susret. U obližnjoj šumi s klupama, gosti iz Dubrave pričali su priče na temu "Sva naša ljeta" kojima su djeca iz prve ruke čula kako su nekada naše bake i djedovi provodili duga ljeta. Druženje je završilo zajedničkim objedom. Posebno iznenađenje bile su diplome "Prijatelji djedova i baka", koje je malim Vugrovčanima na završetku druženja podijelila gđa Ivana, socijalna radnica iz Doma.
 
"Većina Caritasovih korisnika iz Kuće sv. Franje nisu povezani s biološkim bakama i djedovima, zato nam ovaj međugeneracijski susret ima još veće značenje", naglasila je ovom prigodom Ivana Vincek Kovačić, voditeljica Caritasove kuće u Vugrovcu.
 
 
DOJMOVI SUDIONIKA
 
"Razveselili su me. Najviše mi se sviđalo kada smo izrađivali ribe. Od starijih osoba upoznala sam tetu Maju. Meni je ovo druženje danas bilo lijepo", kaže djevojčica E, a dječak D. A. kaže: "Bilo je sjajno! Obožavao sam raditi radionicu. Ručak je bio prefin!" Među gostima su bila samo dva muškarca, korisnik Doma gospodin Ivica i gospodin Tihomir, koji je dopratio svoju suprugu smještenu u Domu. I on je već umirovljenik, a ima sedmero unučadi s kojima se rado druži tako da se vrlo brzo sprijateljio s korisnicima Kuće: "Djeca i osoblje su nas srdačno dočekali i ugostili. Druženje s djecom nam je razveselilo dan. Djeca nam podignu moral i razbiju monotoniju staračkoga života. Meni se je bilo drago družiti s M., koji se nije sramio pričati o moru, plivanju, crtanju, a napravili smo i lijepe ribice i barku." Gospođa Ljubica Marš već je jednom bila u ovoj Caritasovoj kući i bila je jako sretna kada je čula da iznova idu u Vugrovec jer tu ima lijepe uspomene od susreta s ondašnjom djecom. (...) Bilo mi je jako lijepo i ponovno sam sretna. Evo već sam stekla prijateljice (...) Ja sam stvarno presretna - i u Domu sam sretna i ovdje kod Vas i neka budu i ta dječica sretna šta su nas primili, a ja se nadam da ćemo mi njima uzvratiti pozivom u posjet i veselim se tome." "Ovo se ne zaboravlja!", ispunjenom dušom rekla je baka Slavica na samom odlasku.
 
 
RIJEČ RAVNATELJICE DOMA
 
"Spoj mladosti i zlatne dobi uvijek terapeutski djeluje na naše korisnike, vraća ih u daleke bezbrižne dane i bude radost u srcima", s osmijehom primijećuje Jelena Mihelj, ravnateljica Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb te ističe da se rado odazivaju na pozive na druženja pa su uzbuđeno iščekivali dan za polazak: "Obzirom da se radi o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ta su druženja uvijek posebna i vrlo emotivna. Ove  godine nam je četvrti put da na ovaj način zajedno obilježavamo Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Prije svega tu je 'more' emocija, zaista poseban odnos koji se rađa za cijeli život, jer i nakon susreta danima ostaje prisutno veselje i želja za ponovnim susretom. Druženje prolazi u međusobnoj interakciji i nadopunjavanju. Naši korisnici većinom uživaju u posjetama svojih najmilijih, a oni koji su nažalost ostali bez te privilegije, snagu za dalje pronalaze upravo u ovakvim malim, a velim događajima u njihovim životima. Djelatnici našeg Doma nastoje biti oslonac i u najtežim situacijama. Naš poziv odgovara na osnovnu poruku pape Franje: 'Ne napusti me u starosti' (Ps 71, 9) i iz nje crpimo inspiraciju i nikada ne odustajemo. Iako na zalasku života, promjenom društvenog položaja, starija dob može izgledati zastrašujuća, nastojimo u svakom čovjeku probuditi i očuvati te osvijestiti postojeće vrijednosti i motivirati ih za otkrivanje novih."
 
 
NAJAVA
 
Drugi susret koji je Caritas Zagrebačke nadbiskupije pripremio u okviru obilježavanja četvrtoga Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba planiran je za ponedjeljak 29. srpnja, a održat će se u zagrebačkom Domu za starije osobe "Park" - Lašćina, kojega će posjetiti grupa djece iz Kuće ljubavi na Savici-Šancima.
 
 
POTICAJ PAPE FRANJE
 
Caritas Zagrebačke nadbiskupije ovim simboličnim susretima želi i druge potaknuti na skrb koju on kroz razne aktivnosti pruža starijim i nemoćnim sugrađanima tijekom cijele godine. Stoga ističe priliku koju svima pruža ovaj poseban dan, potičući ih da se odazovu pozivu pape Franje: "Na ovaj Četvrti svjetski dan posvećen njima, ne propustimo pokazati nježnost djedovima, bakama i starijim osobama u našim obiteljima, posjećujmo one koji su klonuli duhom i više se ne nadaju da je drugačija budućnost moguća. Sebičnom stavu koji vodi u odbacivanje i usamljenost suprotstavimo otvoreno srce i radosno lice onoga koji ima hrabrosti reći: 'Neću te ostaviti!' i izabrati drugačiji put." (Izvor: Papina poruka za 4. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba)
 
Tekst i fotografije: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: