HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.07.2024.

Djeca iz Kuće sv. Franje na Međunarodnom ljetnom taborovanju u Češkoj

Grupa djece iz Kuće sv. Franje (Vugrovec) Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sudjelovala je na Međunarodnom ljetnom taborovanju djece iz europskih dječjih domova održanom u Češkoj u organizaciji međunarodne nevladine organizacije Viteški red sv. Vaclava (Rytířský řád Svatého Václava).
 
Taborovanje u mjestu Sloup v Čechách trajalo je od 1. do 14. srpnja, a petero hrvatske djece iz Kuće sv. Franje, koji su stigli Caritasovim vozilom u pratnji socijalne radnice i odgojitelja, sudjelovalo je od 6. do 13. srpnja. Na taborovanju su se družili s djecom iz dječjih domova iz Češke i Slovačke, a bilo je ukupno pedesetak sudionika od 12 do 18 godina. Nažalost, nisu sudjelovala djeca iz Poljske i Mađarske, kao što je bilo uobičajeno do sada. Smještaj za djecu je osiguran na skautski način, a odrasli su bili smješteni u posebnoj župnoj zgradi. Boravak djece i odraslih finacira organizator EOSW, a putne troškove morale su podmiriti zemlje-sudionici.
 
Ovogodišnji tabor održan je na temu četiri elementa prirode - zemlja, zrak, vatra i voda. Svaka zemlja predstavljala je jedan element s odeđenom bojom majica koje su djeca nosila. Hrvatskoj grupi pripao je element “zrak” i nosili su bijele majice. U programu su bila: sportska natjecanja, kupanje u jezeru, šetnje šumom, izleti u okolna mjesta, ples i slično. "Posebno je bilo lijepo gledati kako djeca kroz taj program nadilaze jezične prepreke i grade nova prijateljstva", ističe socijalna radnica Mejrema Lujinović, s čijim mišljenjem se složio i Robert Mehun, odgojitelj iz Kuće sv. Franje, koji je također bio u pratnji Vugrovčana: "Posebno zanimljivo bilo mi je gledati djecu iz naše kuće kako se snalaze u novoj okolini, neočekivanim situacijama i savladavanju jezične barijere, kako unatoč preprekama uživaju i stvaraju nova prijateljstva." Evo kako on opisuje jednu zgodu njihove snalažljivosti i domišljatosti: "Djeca su išla u grad i pitala slučajne prolaznike bi li zamijenili njihovu šibicu s npr. svojim naočalama ili slično. Ljudi su veselo odgovorili na ovakav način upoznavanja i razmjene, a naša su djeca to vrhunski odradila."
 
Duhovni dio programa na poseban način bio je obilježen svetom misom u nedjelju 7. srpnja, koja je održana u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske (crkva Viteškog reda sv. Vaclava) a predvodio ju je mons. Radek Jurnečka, generalni vikar Litomjeržičke biskupije, koji je ujedno i dugogodišnji kapelan Viteškog reda sv. Vaclava.
 
Oduševljenje Vugrovčana sudjelovanjem na taborovanju može se vidjeti iz njihovih izjava. Tako A. J. kaže: "Ono što, odnosno tko, će nam zauvijek ostati u pamćenju su djeca. S njima smo provodili vrijeme i iako je bilo kratko, činilo se kao da smo zajedno od malih nogu. Upoznali smo njih i njihove odgajatelje te naučili nešto njihovog jezika i saznali ponešto o državi iz koje dolaze." Da je bilo odlično kaže i M. R., koji bi jedino još volio da je putovanje kraće trajalo: "Volimo provoditi vrijeme u prirodi i stoga nam se ovo taborovanje posebno svidjelo. Najbolji dio bio je to što smo upoznali nove ljude koji će nam zauvijek ostati u pamćenju." Za J. V. najbolji je bio dio programa na vodi: "Najbolji dio ovoga taborovanja bilo je kupanje u jednom od obližnjih jezera s pješčanom plažom. Vozili smo se pedalinama i odlično zabavili." Puno toga dobroga doživjela je i I. Z., koja svoje dojmove lijepo opisuje: "Češka ima prekrasne šume i uživali smo šetati njima. Upoznali smo nove ljude koji su nam ostavili pozitivne dojmove. Obzirom da ne pričamo istim jezikom, jedni smo od drugih učili jezik. Sve igre u kojima smo uspjeli sudjelovati će nam zauvijek ostati u pamćenju jer su nas još jednom podsjetile koliko smo dobar tim."
 
Pretposljednjeg dana taborovanja tradicionalno je organiziran "Dan otvorenih vrata" tijekom kojega, kroz kulturno-zabavni program, svaka grupa djece izvedbom koju sami osmisle i koreografiraju predstavlja svoju zemlju. Na taj program uvijek su pozvani sponzori, predstavnici čeških državnih institucija i veleposlanici zemalja iz kojih su djeca došla. Na poziv na Dan otvorenih vrata sa zadovoljstvom odazvala se i gđa Ljiljana Pancirov, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Republici, koja je bila posebno oduševljena nastupom djece iz zagrebačkog Caritasa, koja su samouvjereno i sadržajno bogato predstavila svoju zemlju Hrvatsku, njene znamenitosti i izumitelje. "Iznimno topao i srdačan susret s djecom, njihova radost što su mogli pokazati što znaju i kako to umiju predstaviti bio je dirljiv i nezaboravan", izjavila je veleposlanica Pancirov.
 
Svojim dolaskom sve nazočne posebno su počastili Nj. E. nadbiskup Jude Thaddeus Okolo, apostolski nuncij u Češkoj Republici i mons. Stanislav Přibyl, biskup Litomjeržičke biskupije. Toga dana u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske u Sloupu v Čechách (crkva Reda sv. Vaclava) svetu misu predslavio je nuncij Thaddeus Okolo, a suslavili su Mons. Mgr. Radek Jurnečka, generalni vikar Litomjeržičke (Litoměřicé) biskupije i P. Ing. Pavel Morávek, dekan novoborsky. 
 
Večer prije odlaska održano je oproštajno druženje za djecu i odgajatelje uz disko ples. Iskusni, višegodišnji voditelj taborovanja Zdeněk Borovec, kojega djeca jako vole, zahvalio se na dolasku predstavnicima Hrvatske i izrazio nadu da će na taborovanju sudjelovati i sljedeće godine. Na početku dugoga puta kući, razigrana grupa iz Caritasa usput se zadržala još malo u  velikom zabavnom parku "Merlinov dječji svijet" u mjestu Chvalovice. Caritasov vozač Ivan Medved, koji je do sada više puta prevozio Caritasovu djecu na taborovanja, sportske susrete i slična događanja na kojima su djeca aktivno sudjelovala, ove godine je mlade Vugrovčane i njihovu pratnju spretno i sretno dovezao kući u subotu 13. srpnja u večernjim satima, vraćajući se putem dugim oko 880 km, kojim ih je na taborovanje i odvezao.
 
 
ZAHVALA CARITASA GĐI IVANKI STAHULJAK
 
Djeca i mladi iz zagrebačkog Caritasa počeli su dolaziti na ova taborovanja 2001. godine zahvaljujući ponudi koju je donijela Upravi Caritasa za sudjelovanje gđa Ivanka Stahuljak, koja je 2002. godine službeno osnovala Zemaljsku provinciju Viteškog reda sv. Vaclava u Republici Hrvatskoj i postala njezina kacelarka. Ovogodišnjim taborovanjem nastavlja se višegodišnje sudjelovanje prekinuto pandemijom, a ostvareno je na poziv koji je Veliki meštar Viteškog reda Sv. Vaclava gosp. Milan Rýdlo uputio gđi Stahuljak. Na posredovanju i donaciji potpunog pokrivanja troškova prijevoza djece i pratnje Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje gđi Ivanki u ime svojih korisnika.
 
Kada i kako je započela i kako se razvijala plodna suradnja gospođe Ivanke Stahuljak s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije - koja je osim međunarodnog taborovanja obuhvaćala i ove međunarodne aktivnosti na kojima su više godina sudjelovali: sportsko natjecanje u Kečkemetu (HU), kulturni nastupi u kazalištu u Chomutovu (CH); više puta skijanje u Visokim Tatrama samo za Caritasovu djecu (SK), jedno međunarodno ljetovanje u Baškom Polju (HR) o čemu je Hrvatska radiotelevizija snimila kratki dokumentarni film - možete pročitati u članku »Aha, vi ste došli! Znači putujemo?!...«
 
Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: