HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.07.2024.

Dječje ljeto u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu

U Župi svetog Marka Križevčanina od 24. do 28. lipnja održavalo se Dječje ljeto, oratorij za djecu od prvog do sedmog razreda. Tema ovogodišnjeg ljetnog oratorija bila je “S Isusom mogu biti sve(t)!”
 
Prvi dan započeo je svetom misom koju je predvodio pastoralni pomoćnik vlč. Branimir Jagodić. Tijekom propovijedi uveo je u temu oratorija osvješćujući da postati svet nije nemoguće, već itekako realno. Uslijedio je rad u grupama i upoznavanje sveca prvog dana - sv. Joséa Sancheza del Rija, kao i država Sjeverne Amerike na čijem je području djelovao. Nakon kreativnog rada kojim je ukrašeno župno dvorište, program je nastavljen ručkom, plesom i igrama.
 
Drugi dan započeo je uvodnom molitvom koju je predvodio župnik vlč. Damir Bačun. U kratkom razmišljanju podsjetio je da "ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom". Tema drugog dana bila je blažena Laura Vicuña, mlada svetica iz Čilea koju su djeca upoznala kroz skeč koji su pripremili animatori. Program je nastavljen razgovorom o Lauri i njezinoj želji za svetošću, a jutro je završeno radionicom izrade sapuna. Zatim je uslijedilo klanjanje pred Presvetim koje je predvodio župnik.
 
Trećeg dana djeca su s animatorima posjetila Križevce, grad u kojem se krstio sveti Marko Križevčanin, zaštitnik Župe. U crkvi Svetog Križa, u kojoj se on najvjerojatnije krstio, crtice o povijesti Župe i Markovom životu ispričao je tamošnji župnik preč. Stjepan Soviček.
 
Potom je uslijedio posjet grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice. Ondje je pozdravni govor održao vladika mons. Milan Stipić, a Bratomir Kojadinović opisao je svu ljepotu grkokatoličanstva te razlike u odnosu na rimokatoličanstvo. Strpljivo odgovarajući na pitanja, pojasnio je detalje liturgije i obreda, pokazao dijelove unutrašnjosti katedrale te otvorio stražnji oltar. Boravak u Križevcima završio je zajedničkim ručkom i natjecateljskim igrama.
 
Četvrtak je započeo uvodnom molitvom i promišljanjem o Isusovom govoru na gori o blaženstvima. Župnik je objasnio značenje blaženstava te pojasnio kako nam ona mogu pomoći na putu do svetosti. Dan je nastavljen zanimljivom igrom potrage za odgovorima o Australiji i svetoj Mariji MacKillop po dvorištu i dvoranama Župe.
 
Peti dan započeo je svetom misom koju je predvodio župnik Bačun, a za vrijeme mise ispovijedao je mladomisnik koji je u Župi vršio đakonski praktikum vlč. Krešimir Cervelin. Tijekom propovijedi župnik je naglasio da uvijek treba imati hrabrosti prići Isusu u molitvi i zamoliti ga za pomoć jer je Njegova ljubav beskrajna. Potaknuo je da uvijek budemo kao On: "Trebamo biti suosjećajni prema drugima, trebamo biti ljubazni prema drugima, trebamo biti spremni pomoći drugima."
 
Posljednji dan ponovljeno je sve naučeno na oratorijima u pastoralnoj godini kroz tzv. veseli dan - interaktivan skeč o putovanju kroz vrijeme. Uz igre, ples i bans djeca su se prisjetila svetog Dominika Savija, blaženika Daudija Okele i Jilda Irwe, svetog Pedra Calungsoda, blažene Laure Vicuñe, svetog Joséa Sancheza del Rija, svete Marije MacKillop i njezinih učenica te na kraju obitelji Acutis.
 
Dan i oratorij privedeni su kraju vodenim igrama i dolaskom vatrogasaca te svečanom podjelom putovnica svetosti sa sličicama triju svetaca koje su sudionici upoznali na ovogodišnjem oratoriju.
 
Tekst: Dora Šmit
Fotografije: Danijela Marković
Ispišite stranicu: