HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.07.2024.

Djelatnici HKS-a hodočastili na Trški Vrh

Djelatnici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta hodočastili su 11. srpnja u crkvu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu u Hrvatskom zagorju.
 
Crkva Majke Božje Jeruzalemske barokna je crkva na Trškom Vrhu u Krapini, koja je već više od 350 godina mjesto gdje hodočasnici putuju kako bi molili i položili zavjet Majci Božjoj za pomoć u životnim nedaćama. Gradnja crkve započela je 1750., dovršena i posvećena 1761., a poticaj za gradnju upravo crkve Majke Božje Jeruzalemske bilo je donošenje Marijina kipa iz Jeruzalema 1669. Taj kip ujedno je i najmanji kip Majke Božje u Hrvatskoj, visok svega 12 centimetara. O povijesti crkve i lokaliteta kratko predavanje je održao Tugomir Vrhovec, koji je predstavio faze izgradnje ovoga svetišta, cinktora koji ga okružuje te ukrasa unutar crkve - od naslikanih prizora Uznesenja Marijinog s anđelima, prizora iz života Bogorodice, četiri evanđelista do luka na svodu gdje je prikazana Škapularska Marija sa sv. Dominikom i sv. Marijom Velikom, uz brojne druge prizore unutar crkve.

Nakon predavanja hodočasnici su zajedno molili krunicu uz razmatranje otajstava svjetla te slavili misu koju je predvodio preč. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK i docent na Sveučilišnom odjelu za komunikologiju, uz koncelebraciju rektora HKS-a prof. dr. sc. Željka Tanjića, doc. dr. sc. Odilona Singboa sa Sveučilišne katedre za teologiju, izv. prof dr. sc. Josipa Bošnjakovića sa Sveučilišnog odjela za psihologiju te sveučilišnog kapelana vlč. Branimira Jagodića.

U svojoj homiliji preč. Novak istaknuo je kako se to hodočašće događa na blagdan svetog Benedikta, zaštitnika Europe, koji je živio u vremenu epohalnih promjena, kada je rimska civilizacija bila za zalazu. Svojom homilijom pozvao je djelatnike da u pravilima svetog Benedikta mogu pronaći poziv i poticaj za njihov osobni život, za izgradnju zajedništva te za njihove profesionalne odnose - ora et labora - moli i radi. “Sveti Benedikt potiče nas na prvome mjestu da Boga, Krista Gospodina, njegov Sveti zakon i njegovo Evanđelje uvijek stavljamo u središte svoga života te da ono treba biti prioritet naših interesa i misli: ‘Ne stavljaj ništa ispred Kristove ljubavi’“, istaknuo je preč. Novak.

Pjevanje su predvodili voditelji Pjevačkog zbora Chorus Unicath dr. sc. Ana Šeremet, dr. sc. Dominik-Borna Ćepulić i Marin Čargo na orguljama, uz djelatnike HKS-a. Nakon mise uslijedilo je zajedničko druženje uz ručak.

Hrvatsko katoličko sveučilište
Ispišite stranicu: