HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.05.2024.

Donatorska večera za izgradnju prihvatilišta za bolesnike

Donatorska večera u organizaciji Milosrdnih sestara sv. Križa s Vrhovca 43 održana je u četvrtak 9. svibnja u svrhu prikupljanja sredstava za izgradnju Prihvatilišta za bolesnike koje se planira graditi. U hotelu Sheraton okupilo se oko 170 gostiju: dobročinitelja, donatora, poduzetnika, umjetnika te crkvenih i društvenih predstavnika uz pojedine predsjednika i članove Hrvatske vlade.

Nakon pića dobrodošlice i razgledanja umjetničkih slika i skulptura u predvorju Velike dvorane za uzvanike je bio priređen poseban program koji je, domoljubnom pjesmom, otvorila klapa Sv. Juraj HRM. Večer radosti i dobra za potrebite vodile su Tanja Maleš i Lejdi Oreb.
 
Riječi pozdrava i zahvale za pripremu i organizaciju večeri izrazila je s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova. Monsinjor Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i izaslanik nadbiskupa Dražena Kutleše, obratio se riječima pohvale i podrške projektu izgradnje Prihvatilišta za bolesnike, kao i s. Jelena Lončar, voditeljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Svojim pozdravom nazočnima, ukazujući na vrijednost ovakvih projekata u gradu Zagrebu. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je važnost prihvatilišta za mnoge bolesnike koji dolaze izdaleka radi liječenja i koji trebaju smještaj te ohrabrio sestre na njihovu putu. Kako se Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa nalazi na području Župe sv.Antuna Padovanskoga, tople riječi pozdrava, u ime zajednice franjevaca konventualaca, uputio je župnik Župe i rektor bazilike sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu fra Ivan Marija Lotar.

Tijekom večere, u otvorenosti i radosti druženja svih nazočnih, s. Finka Tomas, voditeljica Projekta, u razgovoru s voditeljicom Tanjom Maleš, predstavila je plan ostvarenja izgradnje Prihvatilišta u njegovom vremenskom tijeku. Predstavljanje je popraćeno video filmom sa svjedočanstvima bolesnika. Time je i otverena prodaja umjetničkih radova uz vodstvo Lejdi Oreb. Za ovu priliku bilo ih darovano oko 100, koje je svojim umjetničkim okom, znanjem i požrtvovnošću organizirao i sestrama bio na stalnoj pomoći, akademski slikar Miro Zrno. Punini ozračja donatorske večeri doprinijeli su naši poznati glazbeni umjetnici: hrvatska diva Radojka Šverko, Željka Marinović i Dražen Žanko uz klavirsku pratnju Tonija Eterovića te Slavko i Ružica Nedić. Večer je završila zajedničkom pjesmom svih nazočnih uz jedinstvenu klapu Sv. Juraj HRM.
 
U izvođenju prodaje umjetničkih radova naših cijenjenih umjetnika, kao i u drugim aktivnostima oko ostvarenja ove Donatorske večere, sudjelovale su vrijedne volonterke, studentice koje stanuju u studentskim domovima Milosrdnih sestara sv. Križa. Predvodila ih je Daniela Drčec, članica Udruge Katoličkih poduzetnica (CCW- Inicijativa Catholic Cro Women).

Pri završetku programa večeri s. Finka Tomas u ime Milosrdnih sestara Sv. Križa, podijelila je zahvalnice istaknutim donatorima i podupirateljima projekta, Bogu zahvalni na svakom sudioniku večeri. Donatorska večer u punini je ostvarena zahvaljujući scenariju Lejdi Oreb, s. Finke Tomas i Slavka Nedića koji je i okupio glazbene umjetnika. Milosrdne sestre sv. Križa s Vrhovca 43 zahvaljuju na svakoj pomoći pri ostvarenju projekta Prihvatilišta za naše bolesnike.
 
Lejdi Oreb
s. Finka Tomas
Ispišite stranicu: