HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.12.2011.

Duhovna obnova mladih Karlovačkog i Dugoreško – mrežničkog dekanata

 

U subotu, 10. prosinca 2011. godine u župi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu održana je duhovna obnova za sve mlade iz Karlovačkog i Dugoreško – mrežničkog dekanata.

Duhovna obnova počela je u 15 sati molitvom koju je predvodio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Ivica Budinšćak, ujedno i voditelj duhovne obnove. Vlč. Budinšćak je u uvodu pokušao objasniti pojam duhovne obnove: „Vrlo je važno da znamo što je duhovna obnova i što ona traži od nas, a traže se dvije stvari: da se usta pretvore u srce, a srce u usta.“

Temeljna pitanja o kojima su mladi promišljali, bila su: „Kako si? Gdje sam ja to u svojoj nutrini? Što želim od ovoga dana, roditelja, prijatelja, škole?“

U drugom dijelu duhovne obnove, mladi su razmatrali što je za njih Došašće, nakon uvodnog čitanja evanđelja o navještanju Isusova rođenja, prikazana su dva kratka filma. Prvi film govori o mladom Afroamerikancu kojeg u djetinjstvu napuštaju roditelji te odrasta uz ujake koji su bili članovi bande, te je krenuo krivim putem: dilanje droge, okršaji među bandama - činili su njegovu svakodnevnicu sve dok ga jednog dana nisu uhitili.

To je donijelo promjenu u njegovu životu. Drugi film govori o čovjeku koji se rodio bez ruku i nogu, kako se suočavao sa svim problemima koji su ga okruživali, te kako je pronašao Boga.

Odgovor na pitanje što je za svakog kršćanina Došašće, a što Božić, mladi su potražili u sebi, u svojoj nutrini, u tišini, a vlč. Budinšćak je dodao: „Došašće je kao odnos Djevice Marije s Bogom, došašće je odnos između tebe i Boga, a kršćanski Božić je rođenje Boga, nije kultura, nego je životno opredjeljenje i prihvaćanje.

Treći dio duhovne obnove počeo je prezentacijom „Majčino oko“, koja govori o nesebičnom odricanju jedne majke čija nas hrabrost ostavlja bez riječi. Nakon prezentacije mladi su imali priliku za sv. ispovjed.

Duhovna obnova završila je u crkvi, euharistijskim klanjanem pred Presvetim u 18 sati, kojeg je također predvodio vlč. Budinšćak. Druženje je nastavljeno u prostorijama pastoralnog centra.

Tekst: Anamarija Vukošić

Foto: Jurica Juraković

Ispišite stranicu: