HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.06.2024.

​Duhovne vježbe na Plitvicama za vjeroučitelje Zagrebačke nadbiskupije

Prvi od dva turnusa duhovnih vježbi, u organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, održan je od 27. do 30. lipnja 2024. u Pastoralnom centru Plitvice (Mukinje). Na duhovnim vježbama, koje je vodio doc. dr. sc. Taras Barščevski, sudjelovalo je 50 vjeroučitelja. U četvrtak navečer okupljene vjeroučitelje i duhovnika pozdravila je s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda. Nakon zaziva Duha Svetoga, slijedilo je uvodno predavanje u kojem je doc. dr. Barščevski obrazložio temu, ciljeve i strukturu duhovnih vježbi.

U ozračju slavljenja Svete godini 2025., vjeroučitelji su kroz tri dana razmišljali o molitvi, osobito molitvi kao slušanju i odgovoru na Božju riječ. Kroz predavanja, euharistijska slavlja, zajedničku i osobnu molitvu, slavlje sakramenta pomirenja, otkrivali su vrijednost molitve u osobnom životu i svojem vjeroučiteljskom poslanju.

U subotu, na svetkovinu svetih Petra i Pavla, sudionike duhovnih vježbi pohodio je mons. Mijo Gorski, zagrebački pomoćni biskup. Mons. Gorski predslavio je euharistijsko slavlje i izrekao prigodnu homiliju. U propovijedi je zajedno vjeroučiteljima propitkivao i tražio odgovore na pitanja: Tko je za nas Isus Krist? Kako i kome naviještati i svjedočiti Krista danas? Istaknuo je važnost baštine vjere koju su nam ostavili i mučeničkom krvlju posvjedočili apostolski prvaci Petar i Pavao. Biskup je također ukazao na složenost vremena u kojem smo pozvani naviještati Božju riječ i potaknuo vjeroučitelje da im to bude izazov, ali i prilika da svim ljudima, bez da ikoga isključuju, daju svjedočanstvo vjere i ljubavi te obrazloženje nade koja je u njima. Završio je homiliju pitanjem na koje smo pozvani svaki dan dati odgovor: Petre, ljubiš li me?

Nakon mise biskup Gorski zadržao se na ručku s vjeroučiteljima, slušao ih i razgovarao s njima o njihovim vjeroučiteljskim radostima, obvezama, kao i teškoćama i izazovima.

Duhovno osvježenje vjeroučitelji su doživjeli posjetom Nacionalnom parku "Plitvička jezera". Predivni krajolici budili su snažan doživljaj hvalbene i zahvalne molitve Gospodinu za prirodne ljepote kojima je velikodušno obdario našu lijepu Domovinu. Bila je ovo u duhovna uvertira u godinu franjevačkog jubileja posvećenoga pjesmi Brat Sunce.

Za lijepo, korisno i nadahnjujuće trodnevno duhovno druženje zaslužni su ponajprije voditelj doc. dr. sc. Taras Barščevski, domaćin i voditelja Pastoralnog centra vlč. Josip Tomljanović koji je sa svojim suradnicima pružio lijepo gostoprimstvo, od boravka do kvalitetnih obroka.

Na duhovnim vježbama s vjeroučiteljima sudjelovale su i djelatnice Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi: predstojnica s. Valentina Mandarić i savjetnica Ivanka Petrović.

Ured za vjeronauk u školi
Ispišite stranicu: