HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.07.2024.

Duhovno ljetovanje mladih Župe svete Terezije od Djeteta Isusa na otoku Prviću

Djeca i mladi iz Župe svete Terezije od Djeteta Isusa i ove su godine nakon ljetnog župnog oratorija svoje druženje nastavili na otoku Prviću. U samostanu Gospe od Milosti proveli su četiri dana, od 27. do 30. lipnja, u molitvi, pjesmi i druženju.

Četrdesetak mladih, predvođenih župnikom Mariom Pavićem i župnim volonterima, 27. lipnja zaputilo se vlakom u Šibenik, odakle su trajektom stigli na otok Prvić. Ondje im je domaćin bio don Božo Škember.

Dane su započinjali jutarnjom molitvom i zajedničkim doručkom, tijekom dana slavili su svetu misu i održavali kateheze, a večernje sate provodili u igri, večernjoj molitvi i molitvi krunice. Ovogodišnje teme kateheza Prijateljstvo i Molitva podsjetile su mlade na to da se svojem najboljem prijatelju - Isusu, uvijek mogu obratiti bilo formalnom molitvom, pjesmom ili jednostavno - razgovorom.

Zadnju večer boravka na Prviću na poseban način obilježili su klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu. Slobodno vrijeme bilo je ispunjeno igrom skrivača, sportskim aktivnostima i društvenim igrama, a boravak u zajednici bez mobitela omogućio je dovoljno djeci i mladima bolje upoznavanje, druženje i dijeljenje radosnih trenutaka. Predivna četiri dana bila su ispunjena duhovnim, sportskim i kulturnim aktivnostima, u koje je uključen i posjet Memorijalnom centru Faust Vrančić.

Povratak u Zagreb bio je dug. Započeo je ranojutarnjom plovidbom trajektom do Šibenika, gdje su mladima vrijeme kratili prijatelji iz Župe svetog Frane u Šibeniku s kojima je proslavljena nedjeljna sveta misa. Domaćini su proveli mlade i crkvenim muzejom u kojem se čuvaju sandale prvog hrvatskog sveca - svetog Nikole Tavelića. I na kraju, nakon cjelodnevnog puta, nasmijanih lica i punih srca, mladi su jednoglasno zaključili da su protekla četiri dana bila nezaboravno, ali prekratko iskustvo, u nadi da će sljedeće godine trajati duže.

Ivana Sučić Funko i Martina Kolar Billege, župne medijske suradnice
Ispišite stranicu: