HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.05.2024.

Godišnji susret sjemeništaraca i odgojitelja Crkve u Hrvata

Tradicionalni godišnji susret sjemeništaraca iz „malih sjemeništa“ Hrvatske te Bosne i Hercegovine, predvođenih njihovim odgojiteljima održan je od 10. do 12. svibnja ove godine u Novigradu na Dobri. Domaćin susreta bilo je Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu.

Naime, budući da još uvijek traje obnova kompleksa zagrebačke Šalate stradalog u razornim potresima iz ožujka i prosinca 2020. godine, domaćini su odlučili ovaj Susret održati u Karlovačkoj županiji i okupljenim sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima pružiti mogućnost uživanja u bajkovitom krajoliku šumovitih i zelenih brežuljaka novigradskog kraja i općine Netretić.
 
Susret se odvijao pod geslom „U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite!“ (Rim 12,11), a na Susretu je sudjelovalo 28 sjemeništarca i 6 odgojitelja (rektori, duhovnici, prefekti) iz Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika u BiH, Franjevačkog sjemeništa u Sinju te Sjemeništa franjevaca konventualaca iz Zagreba sa Svetog Duha. Zbog ranije preuzetih obveza Susretu nisu prisustvovali 'kolegijaši' iz Požege te sjemeništarci franjevačkog sjemeništa u Visokom u BiH. Treba napomenuti kako se u 6 „malih sjemeništa“ u RH i BiH trenutno nalazi 51 sjemeništarac, a za njih brine 12 odgojitelja delegiranih odlukom svojih mjesnih ordinarija i redovničkih poglavara.
 
Susret je započeo 10. svibnja u hodočasničkom centru „Vincentinum“ u Novigradu na Dobri gdje su sjemeništarce i odgojitelje dočekali župnik p. Filip Vicić CM i rektor šalatskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković sa suradnicima.

Svaki sudionik Susreta dobio je poklon vrećicu koja je sadržavala: prigodnu majicu s logom i geslom Susreta, krunicu s prigodnom posvetom, šalatski sjemenišni godišnjak „Glas sa Šalate“, liturgijski vodič Susreta sa molitvom za duhovna zvanja te poklon medalju. Potom je uslijedila večernja šetnja naseljem i molitva svete krunice na čast BDM koju sjemeništarci posebno časte kao svoju zaštitnicu.
 
Program središnjeg dana Susreta započeo je jutarnjom molitvom u kućnoj kapeli hodočasničkog centra koju je predvodio rektor šalatskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković uz asistenciju šalatskih sjemeništaraca.
 
Nakon doručka uslijedilo je predstavljanje Sjemeništâ koje je moderirao domaćin, rektor preč. Pavlaković. Potom je započelo i sportsko natjecanje u nogometu koje se održalo u školskoj sportskoj dvorani Područne škole Jarče Polje u blizini Novigrada na Dobri. Paralelno s nogometnim natjecanjem odvijao se i turnir u šahu.
 
Nogometni turnir i ove godine osvojila je ekipa Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba, drugo mjesto pripalo je franjevačkim sjemeništarcima iz Sinja, a treći su bili sjemeništarci iz Travnika. U igri šaha pobijedili su sjemeništarci sa zagrebačke Šalate koji su odmjerili snage sa sjemeništem franjevaca konventualaca sa zagrebačkog Svetog Duha. Prigodne pehare sudionicima uručio je načelnik općine Netretić Marijan Peretić koji se sudionicima ovog Susreta kasnije pridružio i na ručku u Novigradu na Dobri.
 
Popodnevni dio programa uključivao je obilazak grada Karlovca te njegovih kulturnih i sakralnih znamenitosti od kojih je bio nezaobilazan posjet Nacionalnom svetištu sv. Josipa. Dolaskom na Dubovac hodočasnike je dočekao rektor svetišta mons. Antun Sente izrazivši svima iskrenu dobrodošlicu u ovaj grad i župu te je okupljene sjemeništarce i njihove odgojitelje upoznao s radom svetišta i jačanjem pobožnosti sv. Josipu u hrvatskom narodu. Nakon upriličene svibanjske pobožnosti i molitve zaštitniku Hrvatske te izmjene prigodnih poklona, sjemeništarci su imali priliku uživati u turističkoj vožnji gradom Karlovcem i njegovom bližom okolicom, a potom su se uputili prema Krašiću i mjestu sužanjstva bl. kardinala Alojzija Stepinca.
 
Vrhunac čitavog dana bilo je večernje koncelebrirano misno slavlje, kojem je prethodilo euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, koje je predvodio kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i generalni postulator za kauze kanonizacije i beatifikacije Zagrebačke nadbiskupije te negdašnji rektor šalatskog sjemeništa (1998.-2005.) prelat mons. dr. Juraj Batelja u koncelebraciji s župnikom vlč. Ivanom Vučakom i sjemenišnim odgojiteljima. Nakon misnog slavlja sjemeništarci su imali prigodu obići spomen-dom bl. Alojzija Stepinca i pomoliti se na mjestima gdje je živio i mučenički umro Blaženik. Po završetku večere, kojoj se pridružio umirovljeni vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac, u pastoralnom centru župe budućim svećenicima Crkve u Hrvata obratio se načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik upoznavši ih s poviješću krašićkog kraja i radom općine uručivši svakom sjemeništarcu i odgojitelju promotivni suvenir.
 
Posljednjeg dana Susreta u Novigradu na Dobri u nedjelju 12. svibnja u prijepodnevnim satima održan je i radni susret odgojitelja na kojem su okupljeni poglavari razmijenili iskustva o djelovanju sjemeništâ i odgoju povjerenih im kandidata, a potom je uslijedila molitva svete krunice koju su animirali sjemeništarci u zajedništvu sa župljanima u župnoj crkvi Uznesenja BDM. Zatim je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio odgojitelj franjevačkih sjemeništaraca sa zagrebačkog Svetog Duha fra Zvonimir Pervan OFMConv, a prigodnu homiliju uputio je preč. Željko Marić, rektor Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika. Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio i župnik domaćin p. Filip Vicić CM zahvalivši na dolasku te je okupljenim župljanima stavio na srce da mole za nova i sveta duhovna zvanja Crkve u Hrvata.
 
Po završetku misnog slavlja zajedničkom fotografijom sudionika ovjekovječen je ovaj kongres, a nakon upriličenog zajedničkog objeda svaka sjemenišna zajednica krenula je prema svome odredištu nošena lijepim uspomenama na vikend proveden u zajedničkom druženju, molitvi i pjesmi.

Posljednji ovakav Susret kojem je domaćin bilo šalatsko sjemenište održan je u Zagrebu 2016. godine, a domaćin novoga Susreta sredinom svibnja iduće godine bit će Vrhbosanska nadbiskupija i Nadbiskupsko sjemenište „Petar Barbarić“ u Travniku.

Realizacija ovoga Susreta ostvarena je na temelju inicijative Vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja koje je 20. ožujka ove godine, na svojoj redovitoj sjednici pod predsjedanjem mons. Ivana Ćurića, pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog i predsjednika spomenutog Vijeća, donijelo odluku da se ovogodišnji kongres sjemeništaraca i njihovih odgojitelja održi u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u mjestu koje odredi domaćin, s ciljem nastavka međusobnog upoznavanja, druženja i izmjene iskustava kako sjemeništaraca tako i samih odgojitelja.

Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu
Ispišite stranicu: