HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.05.2024.

Hodočašće na Sljeme vjernika Župe sv. Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskog i članova udruge "Ekosspiritus"

Svečano misno slavlje u subotu 25. svibnja u kasnim popodnevnim satima u kapeli Majke Božje Kraljice Hrvata na Sljemenu, koje je predvodio župnik na Sljemenu o. Tomislav Špiranec, bio je centralni događaj hodočašća vjernika Župe sv. Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskog i članova udruge "Ekosspiritus" prigodom 90. obljetnice posvete crkve i 60. obljetnice osnutka Župe Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata.
 
Poticaj za zahvalno hodočašće bilo je sjećanje na trideset godina od blagoslova kapele u Maloj Jazbini iznad Luga Samoborskoga, koju je 1994. godine blagoslovio tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, na čijoj se glavnoj oltarnoj slici nalazi oponašak sljemenske Gospe od Puta.

Pod geslom „Gospodine, nauči nas moliti! (Lk 11, 1)“, u ranim jutarnjim satima subote započelo je pješačko hodočašće koje je predvodio vlč. Josip Čulig, upravitelj Župe sv. Ivana Krstitelja. Na hodočašće je krenulo 56.hodočasnika koji su po žegi dana prošli kroz poljska sela samoborskog kraja te se skelom u Medsavama prebacili na zaprešićki kraj. Prošli su kroz Zaprešić i Jablanovec, gdje su se odmorili kod kapele sv. Roka. Nastavili su svoj hod kroz Bistru te se uspeli na Sljeme. Na njihovim licima bio je vidljiv umor od prijeđenih tridesetak kilometara po jakom suncu te od napora kojeg su dodatno uložili uspinjući se iz Bistre na Sljeme. Tijekom svog putovanja zastali su na nekoliko mjesta razmatrajući otajstva krunice. Učili su se „umijeću malih koraka“ kojima se kroz žrtvu dolazi do cilja.
 
Druga skupina pješaka krenula je iz Zagreba uspinjući se na Sljeme starim hodočasničkim putem tako da je pješaka sve zajedno bilo sedamdesetak. Na Sljemenu su hodočasnike pješake dočekali putnici koji su pristigli autobusima i osobnim automobilima, njih preko 150.

Misnom slavlju prethodila je procesija od župne kuće do kapele, a u procesiji je bilo četrdesetak vjernika obučeno u samoborske narodne nošnje i bratimi i sestre Bratovštine sv. Jakova apostola u svojim svečanim liturgijskim odjelima. Ušavši u kapelu pozdravili su Nebesku Majku s pjesmom.

Župnik o. Špiranec predvodio je misno slavlje uz koncelebraciju dvojice svećenika: mons. Nedjeljka Pintarića i vlč. Josipa Čuliga. Predvoditelj slavlja okupljenima je poručio: „Vi ste blagoslov!“. Tumačio je nastanak pobožnosti „Gospe od Puta“, koja se razvila iz jedne male kapelice u Rimu koju su isusovci raširili Europom. U svojoj homiliji dotakao se i sjećanja na gradnju kapele na Sljemenu te istaknuo mjesto gdje se na stropu kapele nalazi grb grada Samobora te mozaik na kojem se između ostalih narodnih nošnji nalazi i lik Samoborke.
 
Vjernici su na oltar prinijeli prikazne darove: kruh s likom Majke Božje od Puta, samoborski koruzni kruh, vino i vodu, misnicu, heklani oltarnik, narodni ručnik i licitarsko srce. Heklani oltarnik rad je Stanke Hržić koji je naheklala na domaćem platnu “mustru“ koristeći bijeli konac. Kruh u kojeg je bio otisnut lik Majke Božje izradila je Đurđa Trkeš iz sela Podvrh.

Na kraju misnoga slavlja tajnik udruge "Ekosspiritus" Radovan Librić zahvalio je pojedinim skupinama vjernika koji su podržali ovo hodočašće: udruzi "Etno - fletno", udruzi "Samoborske kralušice", Društvu sv. Izidora Seljaka čiji su članovi obukli svečane hrvatske, samoborske narodne nošnje te Bratovštini sv. Jakova i njenom predsjedniku Anti Blaževiću. Istaknuo je u zahvali župnika vlč. Josipa Čuliga koji se trudi i ulaže napore za gradnju zajedništva vjernika koji su mu povjereni na pastoralnu skrb te je čuvar baštine samoborskog kraja.
 
Zahvalu je izrekao i svim pješacima te ostalim prisutnima vjernicima te ispripovjedio povijest gradnje kapele Majke Božje Kraljice Hrvata u selu Mala Jazbina koju je 1994. godine blagoslovio kardinal Kuharić. Kapelu su gradili vjernici na poticaj vjernika laika gospodina Janka Otmačića i tadašnjeg prebendara vlč. Tome Petrića, a danas je kapela dragocjeni biser među sakralnim objektima Samoborskog gorja.
 
Župniku Špirancu, u ime svih vjernika, dar je predala Dora Kos obučena u svečano „tenko rubje“. Slijedila je zajednička fotografija svih onih koji su pristigli na Sljeme, njih preko dvjesto fotografiralo se za uspomenu na ovaj prekrasan dan.
 
 
Svi vjernici nakon mise uputili su se pred župnu kuću, gdje su u bratskom blagovanju ostali u zajedništvu uz hranu koju su sami donijeli u svojim ruksacima i košarama te delicijama pripremljenim na roštilju pred župnom kućom. Svima će u uspomeni ostati zahvala župnika o. Špiranca koji je naglasio da ovakvog misnog slavlja, posebnog po bogatstvu narodnih nošnji, nije bilo od blagoslova kapele prije devedeset godina.

Radovan Librić
Ispišite stranicu: