HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.05.2024.

Hodočašće vjernika župe sv. Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskog i udruge Ekosspiritus na Sljeme

Misnim slavljem u crkvi Majke Božje Kraljice Hrvata na Sljemenu u subotu 25. svibnja u 17 sati zaključit će se zahvalno marijansko hodočašće vjernika župe Lug Samoborski i članova udruge Ekosspiritus iz Samobora prigodom 90. obljetnice posvete crkve i 60. obljetnice osnutka Župe Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata.

Poticaj za zahvalno hodočašće je sjećanje na trideset godina od blagoslova kapele u Maloj Jazbini iznad Luga Samoborskoga, koju je 1994. godine blagoslovio kardinal Franjo Kuharić, na čijoj se glavnoj oltarnoj slici nalazi oponašak sljemenske Gospe od Puta, dok su bočno slike sv. Huberta, zaštitnika lovaca i sv. Bernarda iz Aoste, zaštitnika planinara i alpinista.

Upravo od te kapele Majke Božje Kraljice Hrvata u Maloj Jazbini, pod geslom „Gospodine, nauči nas moliti! (Lk 11, 1)“, pješaci predvođeni upraviteljem župe Lug vlč. Josipom Čuligom kreću u 6 sati prema Sljemenu. Pješacima će se pridružiti u popodnevnim satima veći broj vjernika koji će pristići autobusima i osobnim automobilima te članovi udruge Ekosspiritus s mjestom stanovanja u Zagrebu i okolici koji će na Sljeme krenuti pješice „Stepinčevim putem“ iz Zagreba.

Na misnom slavlju će vjernici Župe Lug i udruge Ekosspiritus sudjelovati u svojim svečanim samoborskim narodnim nošnjama, prinijet će prikazne darove te nakon mise zadržati se uz agape pred župnim uredom na Sljemenu.

Brigu za gradnju sljemenske kapele preuzeo je isusovac o. Josip Müller (1883.-1945.), duhovnik Marijine kongregacije građana i radnika, u povodu povijesnih jubileja 1000. godišnjice hrvatskog kraljevstva i 1300. godišnjice pokrštenja Hrvata, o čemu je odlučeno jubilejske 1925. godine. Posvetio ju je zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer 16. rujna 1933. godine, a 1963. godine, za potrebe planinara kapela postaje i župna crkva, koju vode oci isusovci. Ta jedinstvena župa i crkva u Hrvatskoj, osobito obljubljena među planinarima i ljubiteljima prirode, jedinstveni je spomenik moderne hrvatske arhitekture i umjetnosti u prirodi.
 
Udruga Ekosspiritus
 
Ispišite stranicu: