HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.05.2024.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ s. Zdravke Spomenke Milić otvorena u Brestovcu Orehovičkom

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice s. Zdravke Spomenke Milić, otvorena je u ponedjeljak 6. svibnja 2024. godine u Brestovcu Orehovičkom, u prostorima Osnovne škole Stjepana Radića. Povod je bila svetkovina zaštitnika tamošnje Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, drugoga kanoniziranog hrvatskog sveca. Sudjelovali su deseci mještana, a potporu su, u naglašenoj atmosferi duhovnosti i zajedništva, pružili vodeći ljudi crkvenih, civilnih i obrazovnih vlasti te sredine.
 
Prigodni je govor u ime domaćina izrekao ravnatelj škole Zdenko Kobeščak pozdravljajući načelnika općine Bedekovčina Darka Bana, kao i orehovičkog župnika vlč. Josipa Bana. Izrazio je zadovoljstvo što je izložba drugi put stigla u njihovu sredinu uoči svetkovine njihova zaštitnika sv. Leopolda. Zato je na osobit način zahvalio mons. Antunu Senteu, rektoru Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, koji je izložbu drugi put doveo ljudima uz koje je odrastao.
 
Zatim su mons. Sente i likovni kritičar Stanko Špoljarić predstavili projekt i samu izložbu. Program je kao cjelovečernji umjetnički doživljaj obogatilo pjevanje i sviranje domaćih glazbenika, školskoga zbora, Ive i Lucije Bejuk te interpretacija duhovne poezije profesora Željke Meštrović Kruhak i Jasmina Pristušeka.
 
Izložbu je otvorio najpoznatiji promicatelj štovanja sv. Leopolda Bogdana Mandića u Hrvatskoj franjevac kapucin Jure Šarčević, koji se prije nekoliko godina pobrinuo i za dolazak tijela sv. Leopolda u Hrvatsku, izrazivši radost što su i sv. Leopold i izložba tako dobro primljeni u zagorskoj sredini.
 
Programom je moderirala Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ koja je u zajedništvu sa Školom i Nacionalnim svetištem pridonijela organizaciji svečanosti. Pozvala je okupljene na početak novoga izložbenog ciklusa koji je povjeren akademskom umjetniku Branimiru Dorotiću, a koji započinje u četvrtak 23. svibnja na otvorenju 16. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima. 
 
Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ umjetnički je prikaz proglašenih hrvatskih svetaca i blaženika te više onih za koje se vode procesi beatifikacije. Među njima dominiraju likovi sestara milosrdnica mučenica, družbe kojoj autorica s. Zdravka Milić pripada. Izložbu prati prigodni katalog u kojem su objavljene fotografije umjetnička djela, likovna analiza postava povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića te popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih s osnovnim podacima.

Nacionalno svetište sv. Josipa, Karlovac
Ispišite stranicu: