HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.04.2024.

Koncert „Daruj nam mir“ održan u Župi Svete Obitelji

Koncert sakralne glazbe pod nazivom "Daruj nam mir" održan je u utorak 16. travnja 2024. godine. Koncert je ugostila zagrebačka župna crkva Svete Obitelji, a dio je praktičnog dijela diplomskog ispita svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije don Ivana Marčića, mag. theol. et univ. bacc. mus., studenta Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Don Marčić istaknuo je kako je ovaj susret izraz poštovanja i divljenja skladateljima koji su s ponosom pisali glazbu na svom jeziku i za svoj narod, narod bogate povijesti, radosti, patnje, molitve i Milosti koja čini ovaj narod onim što jest. Brojni okupljeni slušali su djela hrvatskih autora B. Papandopula, M. Lešćana, K. Odaka, F. Dugana i drugih, dok je posebnu pažnju privukla autorska skladba don Marčića Gospodin je pastir moj. 

Na početku je prisutne pozdravio župnik domaćin vlč. Danijel Dukić koji je izrazio oduševljenje mnoštvom okupljenih gostiju.

Skladno višeglasje muzicirali su udruženi zborovi Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te mješoviti župni zbor “Marijan Mihelčić” Župe Svete Obitelji, a pridružili su im se i renomirani solisti; Josipa Lončar, sopran; Mihaela Lasić, alt; Mislav Lucić, tenor; mo. Vitomir Marof, bariton; mo. Neven Kraljić, orguljaš zagrebačke katedrale; Josipa Kraljić, alt i Marko Skender, bas. Koncert je nastao pod mentorskim vodstvom izv. prof. art. Marka Magdalenića.

Koncertni program završen je opsežnim i monumentalnim djelom Jaganjče Božji iz Hrvatske mise B. Papandopula. Jedinstvo u različitosti svjedočeno je u skladbi Kraljice neba. Srčanom i zdušnom pjevanju okupljenih pridružili su se i pročelnik Instituta za crkvenu glazbu dr. sc. fra Ante Crnčević, pročelnica osmog odsjeka za glazbenu pedagogiju i tambure Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Nikolina Matoš i biskupski vikar i kancelar Zagrebačke nadbiskupije preč. Marko Kovač.

Nakon koncerta druženje je nastavljeno za obiteljskim stolom, a prigodan poklon i zahvalu za višegodišnje druženje i služenje dpn Marčića predao je vjeroučitelj Denis Žvorc.
 

Tekst: Iva Denona
Foto: Župa Sv. Obitelji
Ispišite stranicu: