HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.10.2024.

Koncert Marijanskih pjesama u svetištu Majke Božje Bistričke

U Bazilici Majke Božje Bistričke održan je u nedjelju 27. listopada koncert Marijanskih pjesama Svi nebeski anđeli, otvarajte vrata. Nastupilo je Kulturno - prosvjetno društvo "Sveta Klara". Autor koncerta bio je Antun Božić, koji se kao autor osvrnuo na ovaj prekrasan koncert. ''Svi nebeski anđeli, otvarajte vrata da vidimo Mariju, Kraljicu Hrvata“ stih je koji jasno i nedvosmisleno dokazuje zašto se od Slavonije, Baranje i Srijema preko Posavine, Turopolja, Hrvatskog zagorja do Istre, Ravnih kotara i Dalmacije, naklonjenost Mariji - zagovornici i kraljici Hrvata - očituje tolikim bogatstvom melodija i stihova kojima narod izražava zahvalnost, predanost, blagoslov i slavu upućenu Majci, Djevici, Bogorodici, Gospoji, Zvijezdi Mora, Odvjetnici, Uresu Nebeskih Dvora.

Stoga ne čudi da hrvatski puk upravo u Zvijezdi Jutarnjoj vidi put k „zlatnoj kapiji“ - vratima Raja koja otvara i zatvara upravo Ona kako bismo se svi mogli smjerno pokloniti Bogu i slaviti Ime Isusovo i Ime Marijino u vječnosti. Takvo poimanje Marije u narodu rezultiralo je melodijama i stihovima kojima ni Crkva ni struka ne znaju ni imena ni broja. Upravo te pjesme, koje su nestale s liturgijskih slavlja u zadnjih 150 godina, zapisane na terenskim istraživanjima po sjećanju baka i djedova te skupljene u notnoj zbirci autora ovoga koncerta, zaboravljene i ostavljene u zapećku i umovima nekolicine blagoslovljenih, čekale su svoj svečani povratak među ljude - tamo gdje su i nastale. Donosimo ih s velikom radošću jer želimo prikazati dio tog velikog opusa pjesama posvećenih Majci Božjoj, bilo da su vezane uz Gospin mjesec svibanj, mjesec krunice listopad ili su dio liturgijskih slavlja kroz godinu, posebice na hodočašćima, ali i u svjetovnom glazbenom izričaju.

„Tko pjeva, dvostruko moli“ čest je izraz koji naglašava da je crkvena pjesma oblik koji u trenutku potpune predanosti Bogu iz riječi i melodije prerasta u molitvu. Ako je tako, onda je naš koncert jedna velika molitva za sve nas, za naše folklorno društvo, za našu župu ali i za sve Vas, za Vaše najdraže, za Vašu Župu, Općinu, Županiju i svakako, za našu i vašu Lijepu našu!'', napisao je Antun Božić, bacc. etnologije i fonetike.

Foto: Siniša Strčić
 
Ispišite stranicu: