HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.07.2024.

Krešimir i Marko Bušić proslavili mladu misu u Mississaugi

Dvojica braće svećenika Krešimir i Marko Bušić proslavili su u nedjelju 14. srpnja mladu misu u Župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi (Kanada).

Mladomisničko slavlje počelo je roditeljskim blagoslovom u župnom parku „Father Kamber“ uz rijeku Credit River. Prije roditeljskog blagoslova, mladomisnike, obitelj i vjernike pozdravio je župnik vlč. Božidar Tenšek. „Ovaj park je mjesto u koje su desetljećima dolazili i susretali se Hrvati Streetsvilla, Mississauge, Toronta i čitavog  Južnog Ontarija. Ova rijeka prikupljala je znoj i suze mnogih Hrvata koji su došli u novu domovinu početi bolji i sigurniji život ili pak onih koji su morali pobjeći iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine gdje se mnogi možda nikada nisu mogli vratiti. Ova rijeka simbolično nam želi reći da je sav taj prikupljeni  znoj i suze, koje je nosila u jezero Ontario, poput naše vjere što se prelijeva u široko jezero Božje milosti“. istaknnuo je.

„Hvala vam Krešimire i Marko što ste odgovorili na Božji poziv koji je sazrijevao u vašem odrastanju. Na tom vam je putu ova župna zajednica bila dom i utočište, ovdje ste kršteni i primili sakramente kršćanske inicijacije. U ovu crkvu vaši su vas roditelji vodili i zajedno ste s njima molili. Ovdje ste slušali propovijedi naših časnih svećenika od kojih su neki već u nebeskoj domovini. Rasli ste u našoj hrvatskoj zajednici i danas vas darujemo, zajedno s vašom obitelji, Crkvi torontskoj i Crkvi zagrebačkoj. Svaki će od vas dvojice biti poslan vjerničkom narodu. Budite im dobri pastiri i duhovni očevi“, poručio je vlč. Tenšek mladomisnicima.

Potom je uslijedila procesija do kapele u parku. Mladomisnike je uime župne zajednice pozdravio Bruno Mandić.

Homiliju je uputio don Damir Stojić, SDB, koji je i sam prije 22 godine proslavio svoje svećeničko ređenje u hrvatskoj zajednici u Kanadi, gdje je rođen i odrastao. „Hvala Bogu za današnji dan i za dar svećenstva, za Krešimira i Marka. Ne bi imali njih da nemamo njihove roditelje Antu i Dragicu. Iz rodnog Kupresa su odselili putem boljeg života u Slavoniju, u Đakovo i Erdut, gdje su se oženili 1973. i iste godine doselili u Kanadu. Bogu hvala na njihovom braku, otvorenosti prema životu (uz Krešmira i Marka rodili su i četiri kćeri: Mariju, Anicu, Antoniju i Katarinu) i što su odgojili svoju djecu da ljube Gospodina Boga, Crkvu i Hrvatsku domovinu“, rekao je.

„Molite, dragi vjernici, za svećenike, a vi mladomisnici, jer ste djelitelji sakramenata, ne smijete zaboraviti na malene i slabe. Isus upozorava svoje učenike da će ih neki prihvatiti, a neki odbiti. Bez obzira na sve, nemojte odustati od naviještanja Radosne vijesti“, zaključio je i naglasio da je zajednica kanadskih Hrvata darovala Crkvi nekoliko svećenika, među kojima je i on, te je pozvao mlade da se odazovu na Kristov poziv.

Po završetku misnog slavlja, mladomisnici su se zadržali u druženju s okupljenim vjernicima, koji su im čestitali na svećeničkom ređenju i mladomisničkom slavlju.

Mladomisnika Krešimira za đakona je zaredio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša 25. studenog 2023. u Župi sv. Ivana XXIII. (Zagreb - Dubrava). Đakonski praktikum vršio je u župi Sv. Petra Apostola u Zaprešiću te je za svećenika zaređen 22. lipnja 2024. u Zagrebu.

Mladomisnika Marka za đakona je zaredio torontski nadbiskup Francis Leo, u crkvi Hrvatskih Mučenika u Mississaugi 22. listopada 2023. Đakonski praktikum vršio je u St. Justin Martyr Parish - Toronto te je za svećenika zaređen 11. svibnja 2024. u katedrali sv. Mihaela u Torontu.

IKA/Foto: Božidar Tenšek
Ispišite stranicu: