HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.08.2024.

Ljetovanje mladih na Prviću

Mladi iz župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice, župā Velikogoričko-odranskog dekanata te župe u Vrbanima i ove su se godine, od 4. do 10. kolovoza, uputili na otočić Prvić, gdje se već tradicionalno održava duhovna obnova i ljetni odmor za mlade.

Vrući asfalt i zvukove auta zamijenili su hladnijim kamenom i zvukom zrikavaca u mjestu Prvić Luci, gdje ih je u samostanu Svete Marije od Milosti otvorenih ruku primio domaćin don Božo Škender.

Ove su godine u katehezama, osobnoj kontemplaciji i grupnom radu razmatrali ljudsku ranjenost grijehom te uvjerenja i strahove koji do njega vode, kao i pobjedu Isusa Krista i njegove vojske u tome duhovnome boju. Lijek kojim Isus Krist liječi naše rane nastale grijehom jest euharistija, koju su slavili svakoga dana.

Mlade je vodio župni vikar vlč. Antonio Kovačić, koji je pripremio i održao kateheze, svakodnevno slavio misu i cijeli tjedan bio na raspolaganju za sakrament pomirenja. Pomoć i podrška u tome bili su mu župni animatori. Od osamdesetak mladih nekima je ovo bilo prvo ljetovanje, naročito krizmanicima, a neki su već "veterani" Prvića - svatko od mladih na neki je način pridonio zajedništvu koje se od prvog do zadnjeg trenutka osjetilo među njima.

Nije nedostajalo pjesme, smijeha, vodenih vratolomija, sladoleda, kava, pa ni umora. Zajedno su se kupali, jeli, molili, razgovarali te stvarali i produbljivali prijateljstva za koja znaju da će trajati i nakon povratka kući. Upravo je to i cilj Prvića, da sav onaj mir, spokoj i veselje koje su primili po povratku prenesu njihovim bližnjima i svojim župnim zajednicama. Svoja su srca pripremili da budu dobra zemlja koja će davati mnogostruki plod u njihovim obiteljima i župama. Svakome tko još uvijek dvoji oko odlaska na Prvić mladi poručuju - dođi, odvaži se! 
 
Maja Kordić, župna animatorica
Ispišite stranicu: