HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.05.2024.

Misa za parove vjenčane u sljemenskoj kapeli i obnova bračnih zavjeta

U Župi Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata na Sljemenu 18. svibnja slavljena je misa za sve parove koji su vjenčani u kapeli na vrhu Zagrebačke gore od 1963. do danas. Svi parovi su također obnovili svoje bračne zavjete. Premda je šumsko svetište na vrhu Medvednice turistička župa tj. župa bez stalnih župljana, mnogima je to posebno mjesto za ulazak u bračnu luku - pod okriljem Gospe Sljemenske na 1001 m nadmorske visine u kapeli izgrađenoj u stilu ranokršćanskih starohrvatskih crkava.
 
Misnom slavlju, uz hodočasnike i planinare, nazočilo je 20 bračnih parova kojima su se pridružili članovi obitelji i prijatelji. Nakana mise bila je za sve parove koji su nazočni, za one koji nisu mogli sudjelovali, koji su razvedeni, koji su pokojni, ali i za one koji će se tek vjenčati u sljemenskoj kapeli. Nazočni bračni par s najdužim stažem vjenčan je u kapeli 1972. tj. imaju punih 51 godinu braka, a najmlađi par ima samo tjedan dana bračnog staža. Premda mnogi koji su došli žive u Zagrebu i okolici, neki su došli čak iz Osijeka, Metkovića, s otoka Unije te Istre.
 
Misno slavlje predvodio je župnik o. Tomislav Špiranec, SJ koji je u homiliji govorio o nekoliko važnih stvari za svaku kršćansku obitelj: otvorenost životu, euharistiji i zajedničkom odmoru, zajedničkoj molitvi i čitanju Biblije. Između ostalog je predložio ignacijevski osvrt na dan za cijelu obitelj: „Ujutro prije odlaska na posao, u školu vrtić i sl. podijelite jedni drugima čega vas je strah i za što želite moliti u danu koji je pred vama. Na kraju dana prije spavanja podijelite jedni drugima što vam je bilo dobro u danu i na čemu želite zahvaliti. Počnite od najmanjih i iznenadit ćete se kako imaju originalne ideje. I naučit ćete što je važno vašoj djeci i supružniku.” Ohrabrio je obitelji da je Bog s njima i da On želi da žive svetost, dajući primjer obitelji svete Male Terezije čiji su roditelji Louis Martin i Marie-Zélie Guérin također proglašeni svetima.
 
Poseban trenutak u misnom slavlju bila je obnova bračnih zavjeta. Prisjećajući se dana svog vjenčanja, bračni parovi su zahvaljivali Gospodinu na daru svog supružnika.
 
Nakon misnog slavlja parovi su pozvani na druženje ispred župnog dvora, gdje su se imali priliku međusobno upoznati i zbližiti. „Puno nam je ovo značilo i voljeli bismo imati priliku za više ovakvih druženja i duhovne brige oko bračnih parova, nedostaje nam to“, istaknuo je bračni par Bertol iz Zagreba.

Župa Sljeme
Ispišite stranicu: