HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.09.2024.

Misa zahvalnica rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoja Matoševića

U nedjelju 1. rujna 2024. u Crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici preč. Domagoj Matošević služio je misu zahvalnicu. Bila je to misa kojom se preč. Matošević oprostio od župljana i hodočasnika, ali pri kojoj su župljani uputili zahvalu za njegovih iznimno plodnih osam godina u Mariji Bistrici, gdje je bio rektor Svetišta i župnik Župe Uznesenja BDM te zadnjih nekoliko godina i upravitelj Župe sv. Andrije u Lazu. Zahvale su upućene ispred bistričkih institucija i udruga s kojima je uspješno surađivao, ali i u ime hodočasnika, koji su i sami u velikom broju u ovih osam godina u superlativima govorili o rektoru bistričkog Svetišta.

Podsjećamo, preč. Matošević 2016. godine u Mariji Bistrici naslijedio je mons. Zlatka Korena, koji je u Mariji Bistrici službovao 12 godina. U Mariju Bistricu preč. Matošević je stigao s mjesta rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. ”Prvih dva mjeseca boravka u Mariji Bistrici postao sam svjestan velike važnosti i značaja ovoga Svetišta. Pun sam strahopoštovanja prema njegovoj tradiciji i svim duhovnim dobrima koja iz njega izviru. Stoga vas na kraju pozivam da molite za dar iskrenog i poniznog srca, koje se neće uzoholiti, nego će uvijek ostati radosno i gostoljubivo prema svima”, izrekao je preč. Matošević na misi kojom je uveden u službe u Mariji Bistrici.
 
Osam godina kasnije, posve je jasno kako se iz spomenutog strahopoštovanja stvorila kohezija rektora i hodočasnika, župnika i župljana, koja je ostavila veliki trag na životu Svetišta i Župe u Mariji Bistrici, kako na polju ''žive Crkve'', tako i po pitanju građevinskih pothvata. Isticao se u radu djecom i mladima, pokretao nove pastoralne akcije, na poseban i svima pristupačan način vodio biblijske grupe, organizirao duhovne radionice, oratorije za djecu, izlete, hodočašća, a kao pravi sportaš uvijek je predvodio pješice svoje župljane i druge goste na pješačka hodočašća na Trški Vrh i u Moravče, kao i u Lobor Majci Božjoj Gorskoj. Oformio je i grupu čitača na misama, a na njegov poticaj pokrenuta je u župi i zajednica "Vjera i svjetlo", koja okuplja osobe s intelektualnim poteškoćama i uključuje ih u crkvenu zajednicu. Pokrenut je i korizmeni križni put ''Putovima križeva krajputaša i kapelica'', koji svake godine obilazi 15-ak km župe.
 
Preč. Matošević u svojem je služenju u Mariji Bistrici bio suočen s korona krizom, s dva potresa koji su ostavili veliki trag na sakralnim objektima župa kojima je upravljao, ali i s velikim požarom koji se dogodio 2020. godine. U njegovo vrijeme odrađeni su brojni veliki projekti: dovršetak izgradnje novih ispovjedaonica, hidroizolacija gospodarskih zgrada, obnova istočne fasade Bazilike MBB, obnova krovišta i fasada zvonika, zahvati hitne sanacije nakon potresa kapelice u Svetom Mateju, obnova crkve i oltara u župnoj crkvi u Lazu, obnova oltara u kapeli Marije Magdalene i njena cjelovita obnova, obnova crkve prasvetišta na Vinskom Vrhu, obnova cinktora i ulaza u Baziliku MBB, kao i pročelja Bazilike, izgradnja solarne elektrane, uređenje prostorija Radija "Marija Bistrica", i na koncu obnova gospodarskih zgrada nakon požara i prenamjena u Centar za hodočasnike s multifunkcionalnom dvoranom i ambulantom. Mnogi su projekti odrađeni koristeći fondove EU, ali i pomoći iz drugih izvora, donacija, ali i vlastitim sredstvima.

Stoga i ne čudi što su predstavnici suradnika i župljana u svom zahvalnom govoru istaknuli: "Milosna je naša Marija Bistrica, a milostiv je i Gospodin koji nam je dao priliku da zajedno s Vama živimo, zajedno stvaramo, zajedno i tugujemo, ali se i zajedno radujemo i čuvamo sve darove u našim srcima. Želimo Vam Božje vodstvo i snagu na Vašim novim službama, mnoštvo vrijednih plodova Vašeg rada, ali želimo i da Vam Marija Bistrica ostane uvijek u srcu i Vaš drugi dom. Znamo da ćete nas posjetiti često kao hodočasnik, uvijek ste ovdje dobro došliali voljeli bismo da osjećate da ovdje dolazite i kao naš Bistričanec. To ste postali i to ćete uvijek i biti!"

"Svećenik ne može zaboraviti dan kada sazna da mu je iduća služba u svetištu Majke Božje Bistričke. Nakon inicijalne začuđenosti preplavila me mješavina zahvalnosti, osjećaja ogromne odgovornosti i tisuću pitanja jesam li te službe dostojan. Tada nisam znao sve ljude s kojima će me Bog povezati, sve duše i dobročinitelje bez kojih ne bi bilo moguće da ovo služenje bude plodonosno", kazao je preč. Matošević u zahvali i dodao: "dragi moji Bistričanci, iako me možda nećete više vidjeti na propovjedaonici, sigurno ću vas nositi u srcu i moliti za vas gdje god bio. Nije lako postati Bistričanec, postati prihvaćen, ali kad se to jednom dogodi, ostaje zauvijek. Neizmjerno sam sretan što sam imao tu milost služiti u prisutnosti One koja se potpuno otvorila Božjoj ljubavi kako bi tu ljubav darovala svima nama. Draga Majko Božja Bistrička, moli za sve nas!" 

Preč. Domagoj Matošević imenovan je moderatorom Nadbiskupskog duhovnog stola i vršiteljem dužnosti nadbiskupijskog ekonoma. Novim rektorom Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, župnikom u Mariji Bistrici i u Lazu imenovan je dosadašnji nadbiskupijski ekonom preč. Tomica Šestak. Uvođenje u službu svečanom misom bit će u nedjelju 15. rujna, a sama primopredaja obavit će se 10. rujna.

Elvis Lacković
Ispišite stranicu: