HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.06.2024.

Misa zahvalnica Zaštitniku Hrvatske u Karlovcu

Misno slavlje u srijedu 12. lipnja 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu predvodio je o. Gaudencije Spetić, OSPPE, župni vikar u Kamenskom. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, rektor Josipova svetišta. Na početku misnog slavlja mons. Sente je kazao "kako se i ove srijede nakon lijepog slavlja spomena 337. obljetnice izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske nastavljamo okupljati oko svetog Josipa zahvaljujući mu i preporučujući se u njegov moćni zagovor. Ovo je misno slavlje zahvalnica za 5. nacionalni susret članova Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova o 337. obljetnici izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske, kojemu je vrhunac bilo misno slavlje koje je predvodio o. Sebastijan Šujević, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Ujedno je to i zahvala za lijepo misno slavlje koje je prošle nedjelje 9. lipnja predvodio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH. Inicijator, odnosno predlagač svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske bio je zagrebački biskup Martin Borković, stoga smo smatrali prikladnim da zahvalno misno slavlje za spomenute lijepe proslave slavi Borkovićev subrat naših dana, pavlin o. Gaudencije", kazao je na početku misnog slavlja mons. Sente pozdravljajući i dvjestotinjak Josipovih hodočasnika, između kojih su neki došli iz Stuttgarta.

U prigodnoj homiliji o. Gaudencije rekao je "kako je u kršćanstvu najvažniji Isus Krist i naš odnos s Isusom Kristom. Znači, nije u centru kršćanstva grijeh, nego Isus Krist i zato je ispunjavanje Božjih zapovijedi nešto što je dobro, odnosno put sreće za moju budućnost. Bog nas danas poziva da još više i predanije hodimo putovima Božjim i živimo po Božjim zapovijedima, da nam Bog ne bude uspjeh, slava, novac, zdravlje, drugi ljudi, nego da znamo izabirati i slijediti Boga svaki dan. I tu je odlična pomoć ispit savjesti. Navečer prije spavanja razmislimo o proteklom danu i zapitajmo se: koliko sam živio po Božjim zapovijedima, koliko su Božje zapovijedi bile moje zapovijedi? To je ta borba za svetost i prijateljstvo s Bogom dobro poznata Crkvi. Poznato je i iz vlastitog života Crkve da se za dobro treba boriti. Jedna epizoda te borbe je napor svih hrvatskih staleža u 17. stoljeću, koje za Hrvatsku nije bilo bajno vrijeme, baš suprotno. Ljudi su tada živjeli jako teško. Bilo je sukoba i ratova, bilo je i veliko siromaštvo. Uistinu su to bile teške godine.

Ipak, u tim teškim situacijama i u tim teškim godinama naš je narod znao naći utjehu i pomoć u Gospodinu. Kao krunu svoga pastoralnog rada, odnosno dvadeset godina upravljanja Zagrebačkom biskupijom, moj subrat biskup Martin Borković odlučuje proglasiti svetog Josipa na Biskupijskoj sinodi zaštitnikom Zagrebačke biskupije, a zatim i Hrvatskog kraljevstva, što se i dogodilo 9. i 10. lipnja 1687. godine na zasjedanju Hrvatskog sabora. Zanimljivo je primijetiti da je hrvatski narod izabrao baš svetog Josipa za zaštitnika. Možemo ustvrditi i da je sveti Josip izabrao naš hrvatski narod. Navedenim slavljima to smo svečano proslavili, a ovo je naša zahvala za sve te događaje i spoznaju da smo pod Josipovom zaštitom. Uistinu je prekrasno da imamo jednog takvog zaštitnika kao što je sveti Josip. Upravo nam sveti Josip može biti uzor, poticaj i zagovornik u borbi za svetost, za prijateljstvo s Bogom, za blizinu s Isusom Kristom. Molimo danas svetog Josipa da ostanemo u ljubavi Kristovoj ispunjavanju Božjeg zakona, trseći se da deset Božjih zapovjedi bude naše pravilo života", zaključio je o. Gaudencije.
 
Nacionalno svetište sv. Josipa
Foto: Josip Vuković
Ispišite stranicu: