HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.10.2024.

Misijska nedjelja obilježena u Župi Soblinec

Svečanim misnim slavljem u Župi Bezgrešnog Začeća BDM u Soblincu u nedjelju, 20. listopada obilježena je Misijska nedjelja. Misna slavlja u kapeli Presvetog Srca Isusova u Popovcu i u župnoj crkvi u Soblincu predvodio je vlč. Dominik Glasnović, upravitelj župe. Misno slavlje pjesmom je u Popovcu animirao župni zbor “Srce Isusovo”, a u Soblincu župni zbor “Gloria” uz voditeljicu župnih zborova Valeriju Marković.

Od 1926. Svjetski dan misija slavi se predposljednje nedjelje u listopadu, a ove godine to je 20. listopada uz geslo: „Pođite i pozovite sve na gozbu“ (usp. Mt 22, 9). Papa Franjo ovim geslom istaknuo je da smo svi u isto vrijeme i oni koji pozivaju na gozbu i oni koji se odazivaju te sudjeluju na gozbi.

U svojoj propovijedi, župnik je rastumačio naviješteno evanđelje u slici dvojice Isusovih učenika željnih uspjeha i ostvarenja dok sve drugo pada u drugi plan. Okupljenim vjernicima postavio je pitanje što znači biti sluga te ih potaknuo na razmišljanje o tome jesu li spremni, po uzoru na Isusa, služiti beskompromisno. Kao poticaj, istaknup je misionare i misionarke koji ostavljaju sve kako bi služili, činili dobro i donosili Radosnu vijest spasenja. "Na taj način Kraljevstvo Božje raste, kao i kada svatko od nas u ljubavi otkida od sebe kako bi darovao i pomogao drugome. Međutim, bez molitve ništa nije moguće i važno je da ne zaboravimo na tu duhovnu dimenziju. Posebno ako mislimo da ništa ne možemo učiniti jer nemamo dovoljno znanja ili mogužnosti, ali uvijek možemo moliti za drugoga", rekao je vlč. Glasnović i pozvao župljane da mole za misionare i misionarke.

Nakon svake svete mise, župljani su mogli izvući papirić na kojemu je pisalo ime nekoga od hrvatskih misionara i misionarki te ovisno o tome koga su izvukli - za tu osobu su pozvani moliti. Međutim, župljani su prema mogućnostima mogli ostaviti i dobrovoljni prilog za misije te uzeti neki od misijskih materijala koji su nabavljeni od Papinskih misijskih djela u RH.

Ovom prigodom župljani su se prisjetili da iduće godine Župa Bezgrešnog Začeća BDM u Soblincu slavi 50 godina postojanja te da taj zlatni jubilej ne bi bio ostvariv da nije bilo žarke molitve.

Župa Soblinec
Ispišite stranicu: