HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.09.2024.

Misnim slavljem obilježen dan Župe i Općine Sveti Križ Začretje

Svečanom misom na svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa u subotu 14. rujna istoimena crkva i župa u Svetom Križu Začretju proslavila je svoj župni blagdan. Tijekom devet dana devetnice župljani su se duhovno pripremali sakramentom pokore, zajedničkom molitvom, slavljem svetih misa, pobožnostima i pjesmom te ostalim duhovnim programom.  
 
Misno slavlje predslavio je mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog uz koncelebraciju svećenika iz dekanata i okolice te dvojicu svećenika rodom iz župe mons. Antunom Senteom, rektorom Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu i vlč. Alenom Vrbekom, župnikom župe sv. Jurja u Đurmancu. U misnom slavlju sudjelovali su i članovi Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog. Viteški redovi formirani su kako bi štitili sveta mjesta i hodočasnike na putu za Svetu zemlju, a svoje korijene vuku iz vremena križarskih ratova. Predstavljali su istovremeno i svjetovni i duhovni stalež ujedinjavajući značajke viteštva i privilegije redovnika.
 
U homiliji mons. Koren je istaknuo da je "križ najsnažnija i najrječitija poruka Božje ljubavi te jasno očitovanje Božjega srca. Križem smo svi zagrljeni i objedinjeni u jednu, Božju obitelj; u Crkvu, koja je otajstveno tijelo Kristovo te dom i škola zajedništva... Župa je uvijek prostor djelovanja ljepote Krista uskrsloga koji je prisutan među nama i u tom prostoru svatko od nas ima svoje mjesto. Neka svako ovo mjesto u ovoj župi i Crkvi bude ispunjeno našim zalaganjem i opredjeljenjem."

Mons. Koren podsjetio je okupljene vjernike na 10. i 11. rujna "kada nas je pohodio danas sveti Ivan Pavao II., tadašnji Petrov nasljednik da bi nas ohrabrio u tadašnjim teškim trenucima za našu Domovinu. To je bio osobit trenutak, dar pohoda našoj Domovini, kako je tada rekao pokojni kardinal Kuharić, dan koji će biti upisan zlatnim slovima u našu povijest. Mi smo danas također u ovom današnjem vremenu glasnici i svjedoci onoga što je Ivan Pavao II. učinio za sve nas. I tu istinu moramo prenijeti mlađim generacijama koji još tada nisu bili rođeni ili su bili mali. Da nije bilo tog pohoda svetoga Ivana Pavla II., da nije bilo njegovog razumijevanja tadašnje naše situacije, mi danas ne bismo imali slobodnu domovinu, stoga Vas pozivam da danas svi zajedno molimo njegov nebeski zagovor za našu Domovinu, za naš narod, za ovu župu i cijeli svijet", pozvao je vjernike mons. Koren.
 
U ovom misnom slavlju na osobit način mons. Koren pozdravio je članove DVD-a Sveti Križ Začretje koji su ovim misnim slavljem zahvalili za svoju 140. godišnjicu postojanja i predanog rada: "vi vatrogasci od prve minute raznih nepogoda priskočite u pomoć na raznorazne načine kako bi pomogli tamo gdje je potrebno, uvijek reagirate kad je potrebno i tamo gdje je najpotrebnije ne razmišljajući da će to učiniti netko drugi, darujete sebe i svoje živote za druge u spašavanju ljudi i imovine, kao ljudsku značajku koje se sve manje poštuje i prakticira u današnjem užurbanom društvu", rekao je mons. Koren.
 
Na samom kraju svečane svete mise župnik i dekan preč. Vladimir Drnetić zahvalio je mons. Korenu na slavljenju euharistije i upućenim riječima. Zatim je prisutnim vjernicima predstavio sve svećenike koji su sudjelovali u koncelebraciji svete mise te im je zahvalio na sudjelovanju u proslavi blagdana župe. Nadalje, zahvalio je župnim zborovima, mladima, čitačima, suradnicima koji su sudjelovali na misnim slavljima, kako kroz ove dane devetnice tako i na blagdanskoj misi, te svima koji su svojim dolaskom i pomoći doprinijeli svečanosti ovoga slavlja. Nakon misnoga slavlja blagoslovljeno je novo vatrogasno vozilo te se nastavilo druženje pod šatorom zahvaljujući Općini Sveti Križ Začretje koja je sve vjernike i hodočasnike počastila prigodnim domjenkom.

 
Darko Fiket, župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: