HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.10.2024.

Misno slavlje u Karlovcu kao neposredna priprema za više jubileja Nacionalnog svetišta sv. Josipa

Pripremajući se za proslavu više obljetnica vezanih uz život Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu rektor mons. Antun Sente predvodio je misno slavlje u srijedu 2. listopada 2024. u Josipovu svetištu. Misno slavlje animirali su članovi zbora mladih "Agape" pod ravnanjem Josipa Vukovića. Uz uobičajene hodočasnike i Josipove štovatelje na misnom su slavlju sudjelovali članovi i članice križarskog bratstva i sestrinstva dubovačke župe, a suradnici mons. Marijana Radanovića, te sadašnji nasljednici ondašnjih suradnika članovi ZAMAK-a, zajednice mladih katolika Karlovaca.

S obzirom na to da se nalazimo u neposrednoj blizini i pripremi velikog slavlja u kojem ćemo obilježiti 10. obljetnicu preminuća mons. Marijana Radanovića, 40. obljetnicu obnovljenog objavljivanja Glasnika svetog Josipa, 50. obljetnicu posvete Nacionalnog svetišta svetog Josipa, 60. obljetnicu objavljivanja Župnog lista, te 6. nacionalnog susreta članova Molitvenog vjenčića Prečistog Srca Josipova željeli smo u molitvi povezati aktivne suradnike mons. Marijana Radanovića, koji je pokrenuo objavljivanje Župnog lista, obnovio objavljivanje Glasnika, izgradio i sve pripremio za posvetu crkve svetog Josipa s najmlađim sadašnjim pastoralnim suradnicima i volonterima dubovačke župe i Josipova svetišta u Karlovcu.

Spomenuta proslava navedenih jubileja ostvarit će se misnim slavljem u subotu 12. listopada 2024. godine koje će predvoditi zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, predsjednik HBK. Osim misnog slavlja navedenog dana bit će pobožnost svetom Josipu u 10 sati, te euharistijsko klanjanje u 14 sati, a za sve sudionike organizatori pripremaju prigodni hodočasnički ručak. Predstavljeni mladi sa svojom mladenačkom snagom, savjetovani mudrošću starih i ohrabreni zajedničkom molitvom radosno iščekuju više tisuća dragih hodočasnika u subotu 12. listopada ove godine. 
 
U prigodnoj homiliji mons. Sente kazao je "kako Crkva danas slavi svete Anđele čuvare. Zar nije lijepo čuti ili živjeti u spoznaji koja nam je objavljena u Knjizi izlaska: „Evo govori Gospodin, šaljem evo svoga Anđela pred tobom da te čuva na putu i dovede te u mjesto koje sam priredio. Poštuj ga i slušaj glas njegov.“ Ovo je rečeno Mojsiju odnosno Izraelskom narodu u knjizi Izlaska iz egipatskog ropstva u obećanu zemlju, no to je poruka i danas nama jer je dobri Bog svakom od nas odredio anđela da nas čuva i dovde do mjesta koje nam je pripravio, a to je život vječni u zajedništvu s dobrim i dragim Bogom. 
 
Svi smo mi zapravo na putu, ponajprije kroz život i znamo da na tom našem životnom putu ima puno radosti, ali i suza. Nema čovjeka koji se nije spotakao ili doživio neku nelagodu, teškoću, životni pritisak kada mu je baš teško, kada se osjeća sam samcat, kada od svojih bližnjih od kojih možda očekuje u takvim trenucima pomoć, dobije još neki dodatni udarac. Evo u takvim trenucima zapravo cijelog života Bog daje Anđela da ide pred nama, da nas dovede na mjesto koje je Bog nama pripravio, a pripravio je svakome od nas nebesku slavu i odredio je Anđela da nas cijeli život prati bez obzira kako se mi prema njemu odnosili", rekao je mons. Sente.
 
Nacionalno svetište sv. Josipa
Foto: Josip Vuković

 
Ispišite stranicu: